Местните избори чукат на вратата и може да доведат до

...
Местните избори чукат на вратата и може да доведат до
Коментари Харесай

И ний сме дали нещо на света, местни избори, конституция. Из речта на депутатите

Местните избори чукат на вратата и може да доведат до изостряне на борбата в Народното събрание. Но не трябва да спъват работата на болшинството в него.

Конституцията - ще е тематика за дълъг спор, само че не трябва да се употребява за тясно партийни ползи и да се трансформира във фиксация.

(Не)коалицията съществува единствено от дълг към обществото.

С тези послания от ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " стартира новата сесия на Народното събрание, който към този момент заседава в Партийния дом.

По традиция представители на всяка парламентарна група четат заявления от трибуната.
ГЕРБ: Конституцията да не става фиксация
С поддръжката си за втория мандат на " Продължаваме промяната-Демократична България " ГЕРБ сложила на втори проект тясно партийните си ползи. Това обаче не означавало, че партията ще е безкритична към кабинета, както и към съответни министри.

Такава поръчка даде председателката на парламентарната група Десислава Атанасова при четенето на обичайните политически заявления от групите при започване на новата парламентарна сесия.

" Още с избора на кабинета показахме, че за нас властта не е самоцел.

Не сме не запомнили своите задължения към българските гласоподаватели, първото изискване е болшинство. Но не е единственото изискване - с цел да има смисъл ръководството, още в границите на тази парламентарна сесия би трябвало да се одобряват редица законопроекти - по проекта за възобновяване, КПКОНПИ, " дълбока правосъдна промяна " - уточни Атанасова.

И доразви тезата за правосъдната промяна с отпратка към промените в главния закон, импортирани в последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка с подписите на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Конституционната реформа е не краят, а началото на един доста по-дълъг развой за гарантииране на социална правдивост. Ще има дълготраен резултат единствено в случай че се употребява с необятна поддръжка. Такъв вид диалог да се води доброжелателно и съсредоточено, а не да се разпилява с фикции, фиксации и тяснопартийни сметки ", съобщи председателката на ПГ на ГЕРБ, като тук ясно се усети намек към ПП-ДБ. 
ПП-ДБ: Местните избори да не въздействат на работата на болшинството
От името на парламентарната група на ПП-ДБ приказва съпредседателят на дясната коалиция Атанас Атанасов.

По думите му компромисът за сформиране на управническо болшинство не бил с цел да се преодолеят разликите мемжду политическите сили, а да се възвърне парламентаризмът. Но:

" Новата сесия ще е под егидата на локалните избори, само че около противоборствата да не се не помни главната задача. Разбира се, в пленарната зала ще има конфликти под знака на локалните избори ", уточни Атанасов.

И изброи - предстоят промени в Конституцията, в антикорупционната комисия, приеманнето на закони, свързани с Шенген и еврозоната. Плюс - " в региона на националната сигурност, имайки поради, че сме на единствено 300 км от титаничния конфликт в Украйна, доста е значимо да се създадат нужните промени в системите за национална сигурност ", добави Атанасов. Посочи още нуждата от въвеждане на мерки за ефикасен граничен надзор, постигане на най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

На главния закон Атанасов посвети специфична част - обвързвана с предлагането на ПП-ДБ 24 май да бъде вписан като народен празник

" Беше закрепена тематиката за националния празник - сътрудници, това не е сърцевината на този план. Нашата задача е да се отстранен разграничителните линии в обществото ", съобщи той и цитира " Паисий " от Вазовата " Епопея на забравените " с "... и ний сме дали нещо на света ".

" Това е сплотяващото за нацията и по тази причина считам, че предлагането за 24 май е вярно. Така че да постъпим национално отговорно, а не тясно партийно, търсейки разграничителните линии ", уточни Атанасов.

След което отново се върна на тематиката с локалните избори на 29 октомври.

" Местните избори ще доведат до изостряне на политическата борба, само че това не би трябвало да се отрази на качеството на законодателния развой ", повтори. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР