Местната власт е изправена пред много проблеми в сегашната ситуация

...
Местната власт е изправена пред много проблеми в сегашната ситуация
Коментари Харесай

Общините търсят баланса между опазването на здравето и бизнеса и работниците

Местната власт е изправена пред доста проблеми в сегашната обстановка и потребността от взимане на бързи решения, свързани с стопански, обществени, политически и екологични провокации. И хората и бизнесът чакат поддръжка, а през днешния ден, колкото и да е дребна, тя се вижда от всеки. Не постоянно всичко обаче е елементарно.

Понякога общините се оправя и със лични сили, различен единствено със средства от общинския бюджета мъчно могат да бъдат осъществени напълно стартирани планове и по тази причина се нуждаят и от държавна поддръжка.

Точно 68.08% е осъществяването на личните доходи за деветмесечието в

Община Шумен.

При годишен бюджет от 28 089 280 лв., регистрираният размер на средствата за този интервал възлиза на 19 121 937 лева, оповестяват от общината, като цитират данните от финансовия разбор на общинската администрация за настоящото осъществяване на бюджета към края на септември.

Данъчни доходи за третото тримесечие са 7 896 936 лева или 73.36% осъществяване. Най-висока събираемост се регистрира при налога върху транспортните средства - 85.12% или 3 489 843 лв.. Най-ниско е осъществяването на средствата за окончателния годишен (патентен) налог и налога върху таксиметровия транспорт на пасажери. От плануваните 380 000 лева са постъпили едвам 100 416 лв..

Събраната сума от налог върху недвижимите парцели е в размер на 2 562 109 лева, което е 69.25% от заложените пари. При туристическия налог осъществяването е 46.29% или 16 201 лв..

С максимален условен дял от неданъчните доходи са общинските такси.

Към края на деветмесечието Община Шумен няма просрочени и неизплатени отговорности. Общо разноските по бюджета, които са изпълнени към края на септември, са в размер на 59 407 275 лева или 64.58% от заложените. По оперативни стратегии към 30 септември общинската администрация е получила прехвърляния в размер на 5 246 479 лева, а осъществените разноски по плановете за интервала са 2 393 059 лв..

Кметът на

община Благоевград

с зов към притежателите на търговски площи. "Мерките против разпространяването на ковид са на път да унищожат бизнеса в Благоевград ", оповестяват от общината, цитирайки кметът на града инж. Румен Томов. Затворени магазини и кафенета, пусти заведения за хранене, празни хотели: коронавирусът изправя огромна част от дребните и междинни предприятия и търговци пред финансов колапс. "Трудните времена изискват от нас по-голяма взаимност, ето за какво ще внеса предложение в общински съвет да бъдат понижени наемите на предоставените общински търговски площи с 20%, приканвам наемодателите на частни такива да създадат същото. Времената са сложни за всички нас и дружно би трябвало да се оправим с това предизвикателство. "

„ Община Пловдив

кандидатства за държавно финансиране на четири основни пътни планове “, заяви кметът Здравко Димитров. Обектите са на обща индикативна стойност 26 милиона лв.. Три от тях са директно свързани с връзката „ Модър –Царевец “ и имат за цел да подобрят уличната инфраструктура и да облекчат трафика в града. За всички тях има изцяло подготвени планове. „ Много се надяваме Пловдив да бъде подсилен, защото е ясно, че единствено със средства от общинския бюджета тези обекти мъчно могат да бъдат осъществени “, разяснява Здравко Димитров.

Извън тези обекти, по отношение на построяването на Южния обходен колектор, ще стартира и ремонтът на бул. „ Александър Стамболийски “ в регион „ Южен “ и разширение на неговия габарит, оповестяват от общината. За задачата са почнали и отчуждителни процедури.

Освен това община Пловдив ще подкрепи локалният бизнес в изискванията на COVID-19. Кметът Здравко Димитров предлага да отпадне заплащането на таксата за маси за намерено сервиране на заведенията за хранене и развлечения в града, което ще се гледа от Общинския съвет. Това стана след среща на кмета с представители на Българската асоциация на заведенията. Целта е Община Пловдив още веднъж да подкрепи локалния бизнес и наново да вкара тази мярка, която действаше в интервала на изключителното състояние до преди няколко месеца.

Общо три месеца притежателите на търговски обекти за хранене няма да заплащат такса за разположените маси в откритите площи – от 1 ноември до 31 януари 2021 година. Освобождаването ще става служебно от страна на общинския орган, издал разрешението за прилагане.

Община Троян

още веднъж ще предлага гратис електронните си услуги поради увеличаващия се брой на инфектираните с ковид в района, оповестиха от общината.

Общинската администрация в Троян е една от първите въвели и ползващи електронни услуги, които дават опция за ограничение на обществените контакти на жителите. Така се понижава рискът от срещи с хора и скупчване на клиенти.

Без услугите по Устройство на територията, всички останали ще могат да се декларират гратис по електронен път, посредством уеб страницата на Община Троян и посредством портала за Електронни административни услуги към Държавна Агенция "Електронно ръководство ".

Желаещите да употребяват услуги на място ще ги получават при досегашния ред при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР