Месец юли започна с рекордни жеги в цялата страна и

...
Месец юли започна с рекордни жеги в цялата страна и
Коментари Харесай

Предупреждение за обилни валежи и гръмотевици има за цялата страна днес

Месец юли стартира с рекордни жеги в цялата страна и пет смъртни случая в София, само че прогнозата за през днешния ден, 3 юли, е за внезапно намаляване на температурите, значителни дълждове, гръмотевични стихии и градушки. В мощ са жълт код за 15 области и оранжев код за други 10 за рисково количество дъжд и гръмотевична интензивност в съвсем цялата страна. Заради вероятни наводнения и проблеми в страната, през вчерашния ден превантивно беше призован народен действен щаб за съгласуване на действитята на органите за реакция при бедствия.

След първите дни на тази седмица, остатъкът от месеца ще е най-вече парещ и изсъхнал в диапазона към и над нормата, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, представена от Агенция " Фокус ".

В денонощието при започване на седмицата през страната от запад на изток ще премине леден атмосферен фронт и ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има интензивни превалявания,придружени със мощни гръмотевични стихии и градушки. Значителни количестваще има в Северозападна и Централна България, по здрач и в Източна.

Оранжев код за заплаха от значителни превалявания и гръмотевична интензивност е разгласен за съвсем цяла Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград.

Очакваните количества превалявания там са 35-65 мм за 12 часа. При тази степен на предизвестие са вероятни наводнения на парцели и в транспортната мрежа, спирания в електроснабдяването, връзките и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Възможни са неочаквани наводнения, пориви напразно и градушки и мълнии, които могат да нанесат провали върху постройките. Съществува заплаха при шофирането поради понижена видимост и аквапланинг.

Жълт код е в действие за останалата, по-голямата част от страната - Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Софийска област, София-град и Перник. В тези области също се чакат мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки, само че в по-малки количества - до 35 мм за 12 часа.

През деня ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. В източните региони вятърът към момента ще е от североизток, само че по здрач и там ще се ориентира от северозапад.

Температурите ще се намалят доста, като от 44 предходната събота, оптималните ще са сред 19 и 24 градуса по Целзий. По-високи ще останат в Източна България. Температурите в планините ще паднат до към 16 градуса на 1200 метра и до 11 градуса на 2000 метра. Атмосферното налягане ще е по-ниско от междинното за юли, вечерта ще стартира да се покачва. Ще духа мощен, краткотрайно плевел северозападен вятър, единствено по най-високите върхове преди обяд ще е южен.

Преди обяд над Черноморието ще бъде най-вече слънчево, а следобяд ще се развивакупесто-дъждовна облачност, като превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици ще има по здрач. Възможни са и градушки. Ще духа сдържан краткотрайно мощен вятър от североизток, който по-късно ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха ще са 26-27 градуса и температурата на морската вода ще е 25-27 градуса. Вълнението на морето ще е към 3 бала.

През нощта и във вторник преваляванията ще продължат основно в централните и източните региони от страната и температурите ще останат по-ниски, преди още веднъж да се повишат след средата на седмицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР