Месец май е един от най-активните по отношение на сезонната

...
Месец май е един от най-активните по отношение на сезонната
Коментари Харесай

Украинците са най-многобройните работници по курорите на Южното черноморие това лято

Месец май е един от най-активните във връзка с сезонната претовареност в бургаски район. 470 души са се новорегистрираните в Бюрото по труда в Бургас. Те са по-малко спрямо май месец на предходната година. Забелязва се по-голяма непоклатимост в заетостта на хората от района, което значи и развиване на стопанската система. Отпадналите от регистрация са 1092 души, като от тях 709 са почнали работа. Намалява броят на безработните дами и младежи, тъй като за тях има повече работа по курортните комплекси. 527 са свободните работни места оповестени в Бюрото по труда в града. По-голямата част още веднъж са в региона на туризма, само че към този момент се декларират и места за училищен, лекари, продавачи и други длъжности, които са отвън туристическите комплекси.
За хората с висше обучение летният сезон не е алтернатива за започване на работа. Много по-добре се котират тези със приблизително и главно обучение.
За Actualno.com Живко Янакиев, шеф на Бюро по труда, показа друга забавна наклонност на пазара на труда:
„ Една по-специална група са постъпилите досега претенции от страна на работодателите, за наемане на жители от трети страни за сезонна претовареност до 90 дни. Това което прави усещане е, че до този миг подадените претенции са 1822 с 300 повече от предходната година. Най-голям е броят на служащите от Украйна - 1400 души, следвани от Молдова. Чужденците работят по курортните селища по Южното черноморие и в Слънчев бряг.
Обикновено са сервитьори, бармани, камериери, готвачи. От Тайланд са постъпили заявки за шест души. Повечето от тях най-вероятно са масажисти. Има чужденци, които са спасители на плажове и басейни, има циркови актьори и 27 танцьорки, които вземат участие във вариететни стратегии “.
По-важно е, че тази година има интерес от страна на работодателите да дадат опция за развиване на своите чиновници. Това става с курсове по подготовка, които се заплащат по 50 % от страната и толкоз от работодателя.
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР