Месечни добавки за пенсионери и хората с деца, отстъпка за

...
Месечни добавки за пенсионери и хората с деца, отстъпка за
Коментари Харесай

Мерките срещу инфлацията: помощи за пенсионери и данъчни намаления при горива

Месечни добавки за пенсионери и хората с деца, отстъпка за всеки литър гориво за сметка на страната, 9% Данък добавена стойност за парно и природен газ, без данък за електрическата енергия и метана. Това са част от антиинфлационните ограничения, които са били разисквани от ръководещата коалиция в понеделник вечерта.

Още преди няколко седмици властта разгласи, че ще предложи пакет от хрумвания за противопоставяне на растящите цени, като се чуха всевъзможни популистки оферти. В последна сметка, по информация на " Капитал ", описът от хрумвания е сгънат до 13. И евентуално част от тях ще отпаднат или ще бъдат изменени, защото е противоречиво по какъв начин ще се ползват и дали няма да засилят още повече инфлацията в страната. От тях отсъстват най-големите парадокси като таван на цени и нулево Данък добавена стойност за доста храни.

Днес финансовият министър Асен Василев съобщи само, че обсъжданите ограничения са общо за сред 1.5 и 2 млрд.лв. и множеството от тях ще работят за към шест месеца - от средата до края на годината. Той почерта, че към момента всички хрумвания са на стадий разискване и се надява окончателният им вид да бъде оповестен при започване на идната седмица.
За хората - добавки за пенсионери, фамилии с деца и отстъпки за гориво
Най-спорни и най-скъпи са обсъжданите ограничения за семействата. Една от тях планува пенсионерите да продължат да получават по 60 лева всеки месец от юли до края на годината като тази добавка към този момент ще се води " антиинфлационна ". За задачата са нужни над 1.2 милиарда лева, демонстрират изчисленията на финансовото ведомство, показани на съдружните сътрудници. От изявленията на обществения министър Димитър Гьоков пък стана ясно, че евентуално от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 10%, т.е. с по-голям %, в сравнение с планува така наречен швейцарско предписание. Всичко това обаче може да генерира повече инфлация, тъй като непосредствено ще докара до повече ползване.
Реклама " Повечето оповестени от държавното управление ограничения оказват напън върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика и това е проблем ", разяснява финансистът Любомир Дацов пред БНР. Според него в случай че огромната инфлация е от началото на годината, преди есента не трябва да има актуализация на приходите, " с цел да не влезем в проинфлационен цикъл ". " Компенсацията, която се дава, не трябва да е цялостна, а частична - 50-60% от това, което действително се губи ".
Подобен противоположен резултат може да има и още една обсъждана мярка - за всяко дете под 18 година родителите да получават по 50 лева месечно през второто полугодие на годината. Това би коствало към 500 млн. лева на бюджета. Според източници от ръководещите концепцията е получила доста рецензии и е малко евентуално да бъде призната, като са се чули гласове и да бъде сменена с въвеждане на необлагаем най-малко в размер на 413 лева (т.е. колкото е линията на бедност) за налог общ приход. Подобна стъпка обаче значи дълготрайна смяна в данъчната система, която ще повдигне и въпроса от кое място могат да бъдат обезщетени изчезналите доходи.

Управляващите са разгледали и още една мярка, ориентирана към физическите лица - при всяко зареждане на бензиностанция хората да получават отстъпка от цената на литър гориво в размер на 25 ст. Ако схемата работи 6 месеца, загубите за бюджета се правят оценка на сред 120-150 млн. лева Тук е бил издигнат въпросът дали да не бъде комплициран някакъв предел за потребление на отстъпката - да вземем за пример от по 50 л. гориво месечно, както и по какъв начин ще се следи дали няма злоупотреби.

Има и една точка, която ще донесе нова данъчна тежест за групата на пушачите. От средата на годината ще бъде повишен акцизът на цигарите по силата на евродиректива, като се чака те да нарастнат приблизително с 20 ст. на кутия. Акцизът ще продължи да пораства и през идващите две години, като мярката беше заложена и призната със Закона за бюджет 2022. Очакваният резултат за тази година е 100 млн. лева повече доходи в бюджета.
Реклама За компаниите - данъчни промени за по-добра бизнес среда
Голяма част от ограниченията за фирмите са свързани с промени в данъчни закони, целящи по-добра бизнес среда. Много от тях не са нови, само че в случай че се одобряват, евентуално ще облекчат някои компании. Ето предложенията:

Вдигане на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди на 100 хиляди лева от началото на 2023 година Тази мярка не е нова - тя беше записана в съдружното съглашение и ще облекчи главно дребният бизнес. Понижаване на лихвата за веселба от 10% +ОЛП на 4+ОЛП за физически лица и 8+ОЛП за компании. Тя се дължи при просрочени заплащания към Национална агенция за приходите за налози и осигуровки, комунални услуги, по някои банкови заеми и така нататък Това надали ще има пряк резултат, само че пък ще облекчи длъжниците - високата наказателна рента от време на време прави забавените заплащания несъбираеми. Освен това ще остави и повече запас във компаниите. Софтуерна фискализация. Идеята на е да не се постанова потреблението на касови апарати или фискални принтери. То може да се случи след смяна в Закона за Данък добавена стойност, като преди този момент текстовете ще се дискутират и с бизнеса. Въвеждане на електронни ваучери по избор. От април с тях с изключение на храна към този момент могат да се заплащат и комунални сметки, като лимитът им беше повишен от 80 на 200 лева на месец. Не е ясно какво стои зад тази концепция - евентуално по-лесно потребление на ваучерите, които в този момент са хартиени. Вероятно най-спорно е предлагането за 10% заплащане за тези, които спомагат на приходните организации и им дават информация, с цел да разкрият схеми за укриване на налози и осигуровки. Това може да стане с смяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
В енергетиката - без данък за ток и метан, по-нисък Данък добавена стойност за парно и газ
Първата мярка е приходна - облагане на свръхпечалбите от продажба на електрическа сила, природен газ, горива, зърнени и механически култури . Тук компликацията идва в определянето какво е свръхпечалба и по какъв начин ще се управлява и приложи на всички сдружения, част от които могат да я пренесат счетоводно в свои компании от други браншове.

Пакетът планува освобождение от акциза на електрическата сила и газа, който се употребява като гориво от колите . Токът кардинално е акцизна стока (2 лева./мВтч) и всеки производител е задължен да се записва в Агенция " Митници ", с цел да заплаща данък. Наскоро беше препоръчано от това да бъде Общият резултат за бюджета от препоръчаната мярка за електрическата енергия ще е към 35 млн. лева годишно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Технологии 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Технологии Реклама
Автомобилите, които се движат на газ ще бъдат облекчени със приблизително 5-10 ст. на кг, като при цена на метана от 3.49 лева сега в страната, това би означавало релативно дребен процентен спад в цената или връщане на равнищата от няколко седмици по-рано. Тази мярка ще лиши бюджетът от 5.6 млн. лева годишно.

Допълнително се разисква и намаляне в ставката на Данък добавена стойност на 9% при доставките на топлоенергия и природен газ . До огромна степен това би се усетило в сметките за топлата вода през идващите летни месеци и еветнуално при започване на идващия отоплителен сезон. Доста по-голям резултат върху бюджета ще има свалянето на Данък добавена стойност при доставките на природен газ, което ще се отрази с близо 100 млн. лева годишно.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР