Месечната инфлация в България нарасна с 0.1 пункта, а годишната

...
Месечната инфлация в България нарасна с 0.1 пункта, а годишната
Коментари Харесай

Зловещото поскъпване. Инфлацията удари всичко

Месечната инфлация в България набъбна с 0.1 пункта, а годишната се задържа на същите равнища. Това демонстрират последните данни на Националната статистика. 

През декември 2022 година инфлацията е 0.9% по отношение на ноември 2021 година, а годишната инфлация - за 2022 година по отношение на миналата година, е 16.9%. 
-->
През декември 2022 година по отношение на предходния месец най-голямо е нарастването на цените в групите: развлечения и просвета (+8.5%), опазване на здравето (+2.2%), разнородни артикули и услуги (+1.6%), заведения за хранене и хотели (+1.4%). Намаление на цените е записано в групите: превоз (-2.3%) и облекло и обувки (-1.2%).

Най-голямо нарастване се регистрира в групата " развлечения и просвета "

През декември 2022 година по отношение на предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се нараснали, както следва:

развлечения и просвета - нарастване с 8.5%;

опазване на здравето - нарастване с 2.2%;

разнородни артикули и услуги - нарастване с 1.6%;

заведения за хранене и хотели - нарастване с 1.4%;

хранителни артикули и безалкохолни питиета - нарастване с 1.0%;

жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - нарастване с 0.8%;

жилищно обзавеждане, артикули и услуги за семейството и за нормалното поддържане на дома - нарастване с 0.4%;алкохолни питиета и тютюневи произведения - нарастване с 0.2%;

известия - нарастване с 0.2%;

обучение - нарастване с

През декември 2022 година по отношение на предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се намалили, както следва: превоз - понижение с 2.3% и облекло и обувки - понижение с 1.2%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР