Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите

...
Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите хора

Мерките против високите цени би трябвало да са ориентирани към най-уязвимите пластове от обществото

Това съобщи в някогашният длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Проблемът е че в България няма задоволително добра обществена система, която да таргетира хората, които се нуждаят от обществени помощи. Според него въвеждането на таван на цените като всеобхватна мярка, не би проработило, а диференцираното Данък добавена стойност би трябвало да важи единствено за избрани групи артикули.

В "Денят стартира " Пеканов прикани управляващите да продължат с политиката по увеличение на приходите и да не замразяват минималната работна заплата. Ако нарастването на възнагражденията обаче, компенсира напълно инфлацията, следва нов рунд на повишаване на цените, тъй като производителите ще трансферират нарасналите си разноски върху цената на продукцията си, предизвести той.

По думите му през втората половина на годината се чака ЕЦБ да стартира да подвига лихвените си проценти, което ще докара до последователно повишение на лихвите на частните банки, понижаване на заемите и повишение на безработицата. Това обаче е единственият инструмент за понижаване на инфлацията, разясни той.

Основният фактор, на който се дължи повишението на цените в Европа, е геополитическата обстановка, която провокира повишение на горивата и газа и проблеми с доставките, посочи той.

Според Атанас Пеканов би било добре новият гуверньор на Българска народна банка да бъде изслушван на избран интервал от време в Народното събрание, с цел да споделя пред депутатите упованията си за развиването на стопанската система и финансовата обстановка в близко бъдеще.

Бившият длъжностен вицепремиер прикани депутатите да стартират да извършват промените, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може да стартират и заплащанията по него. Той приветства планувания преход към зелена сила. Той би оскъпил енергоносителите в кратковременен проект, само че в дълготраен ще докара до енергийна самостоятелност, от която и България, и Европа се нуждаят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР