Мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас са достатъчни, няма

...
Мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас са достатъчни, няма
Коментари Харесай

Очертава се намаляване на новите случаи от COVID-19 у нас. Няма да затягат мерките

Мерките против разпространяването на COVID-19 у нас са задоволителни, няма потребност от тяхното разширение или въвеждането на нови спомагателни правила за ограничение на разпространяването на ковид в България. Това разгласи на ексклузивен брифинг здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов в деня, в който страната ни регистрира тъмен връх с най-вече смъртни случаи от началото на пандемията - 16 души за едно денонощие. 

Той регистрира, че се обрисува понижаване на новозаболелите от ковид у нас с 9,8% съпоставено с предходните две седмици. Увеличава се обаче броят на инфектираните на възраст от 15 години до 29 години. През май месец младите са били 10%, а в този момент са близо 25%. 

В момента в България общият брой на инфектираните е 12 159, 823 от тях са в лечебни заведения, 43 са в интензивните структури. От общия брой медиците са 712 индивида, или 5,85% от всички инфектирани българи. От тях 248 са лекарите, 240 са медицинските сестри, 113 са санитарите, 2-ма са здравните инспектори, 12 фелдшери. Излекуваните досега са 6684. Починалите са 404.

Здравният министър разяснява новите огнища на болестта в два от домовете за възрастни хора - единият в град Русе, другият в град Варна. По думите му, към сегашния миг се следи проблем, който е следен. 

Според министър Ангелов към сегашния миг няма значителен напън върху болничната система.

" Ако дневно имаме под 150 случая с ковид, на територията на страната ще са разкрити 2499 кревати за лекуване, от които 2102 за пациенти, които имат потребност от консервативно лекуване и 397 са дихателна реанимация. Ако дневно имаме от 150 до 300 случая на ковид, ще имаме 2832 кревати, от тях 2435 за консервативно лекуване и още 397 кревати за дихателна реанимация. При увеличение на случаите - над 350 инфектирани дневно, има подготвеност за разкриването на 8415 кревати общо, от които 7307 за консервативно лекуване и 1108 за дихателна реанимация ", изясни здравният министър.

В момента лечебните заведения в София, които работят интензивно в тази посока са ВМА, " Пирогов ", Александровска, Окръжна и Инфекциозна болница.  В " София мед " би трябвало да се разкрият 10-15 кревати за пациенти, които нямат потребност от дихателна реанимация. В Александровска в този момент има 6-ма пациенти на апаратна вентилация, като се чака да се усили оборудването, с което там да бъдат одобрявани до 11 пациенти. С над 200 кревати в интензивни отделения разполага София на този стадий, като те могат да се усилят, включвайки кревати от инфекциазните, от белодробните или от други отделения. 

Министър Ангелов регистрира, че има хирургически маски за три месеца напред, профилирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца и половина, профилирани гащеризони - за 9 месеца, ръкавици - за месец и половина, калцуни също за месец и половина, шлемове и защитни очила - за 6 месеца и половина, алкохол за съвсем 4 месеца и дезинфектанти за 3 месеца.

" Най-ниското количество е на калцуни и на ръкавици. В момента Министерството на здравеопазването поставя всички старания за увеличение на наличностите по тези два параграфа ", безапелационен беше министърът. 

" Много от учените в целия свят сгрешиха. Това заболяване към момента крие доста неизвестности. Наблюдавахме разнообразни трендове. Очаквахме през лятото то да изчезне, единствено че то не изчезва. В тази обстановка ние не знаем още какви незнайни крие този вирус. В момента следим неговото по-лесно предаване, което търпи смяна. Наблюдаваме подмладяване на новозаболелите. Не знаем дали този развой ще остане трайна тенденци, нито на какво се дължи това. Единствените ограничения, които са ефикасни, са ограничаващите ограничения, които постановяваме и ние би трябвало да продължим да живеем по някакъв естествен метод, мислейки за тези ограничения и да не ги нарушаваме ", сподели още министър Ангелов. 

Относно митингите, министърът съобщи, че скупчването на огромни групи хора на едно място допуска по-лесното разпространяване на вируса. " Да, митингите са място, на което вирусът може да се популяризира по-лесно. Нека хората да стачкуват с разсъдък, да съблюдават отдалеченост между тях и да носят маски ", сподели той. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР