Мерките, които правителството взима изглеждат разумни по отношение на спирането

...
Мерките, които правителството взима изглеждат разумни по отношение на спирането
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Мерките на правителството са правилни, но ни чака депресия

Мерките, които държавното управление взима наподобяват рационални във връзка с прекъсването на болестта от ковид. Остава да мислим и да се приготвяме, което също се случва, за резултата от тези ограничения. Това разяснява в изявление за БГНЕС икономическият специалист от ЕКИП Стоян Панчев. „ Т.е това, за което всички приказват е идната не криза, а най-вероятно “.
Панчев изясни, че страната се намира в комплицирана позиция, защото на процедура са се застъпили две рецесии. „ Едната, която по този начин или другояче е настъпвала от предходната година,. В края на предходната година имаше едно закъснение в еврозоната, застоялост. Видяхме Германия, че се люшкаше на ръба на техническа криза. В края на третото тримесечие растежът на еврозоната беше единствено 0.1%. Т.е ние към този момент имахме обстановка, която предвещаваше по-тежка икономическа конюнктура през тази година “, означи той.
Към това нещо се прибавя и шокът от коронавирусът, който не беше предстоящ и удря стопанската система въпреки това. Докато естествената циклична криза въздейства на търсенето, сега имаме потрес върху предлагането – затваряне на заводи, прекъсване на канали за транспортни елементи и артикули, парализа на превоза и туризма., изясни икономическият анализатор.
Тези ограничения, които виждаме в България са в вярна посока на този стадий. Виждаме опит за опазване на тези човешки взаимоотношения, които поддържат стопанската система –
За разлика от други страни по света, България влиза в тази рецесия в добра обстановка. Много дълго приказваме за фискалната дисциплинираност – че. Това е моментът, в който тези индикатори имат значение. Ние сме били дисциплиниране във връзка с макроикономическата рамка. Сега, когато е рецесия, можем да се възползваме от десетина милиарда от този запас. Същевременно ще, а не да финансираме популистки ограничения.
„ Би трябвало да можем да вземем релативно на ниска цена невисок дълг, тъй че да покрием тези потребности, които ще зародят сигурно. Ще имаме дупки в бюджетите на страната, на компаниите, на семействата. Това са неща, които ще би трябвало да бъдат попълнени или най-малко по този начин е тръгнало да прави държавното управление “, съобщи Стоян Панчев.
В същото време има страни, най-вече в Южна Европа, като Италия и Гърция, които към този момент са натрупали огромни задължения, там съотношението на дълг към Брутният вътрешен продукт е надлежно 138% от Брутният вътрешен продукт и 170% от Брутният вътрешен продукт. Те не разполагат с това фискално пространство, което имаме ние, тъй като не са спазвали финансовата дисциплинираност. Тъй като не могат да вземат нов дълг, се постанова ЕЦБ да печата пари и да финансира техния дълг.
Панчев предлага, тъй като тя е нашият най-съществен търговски сътрудник. Един образец, затварянето на автомобилните фабрики в Германия докара до затварянето на заводите за автомобилни елементи в България.
“Докато обстановката в еврозоната не се усъвършенства, ние нямаме късмет да излезем от депресията. Заради нашата интегрираност в европейската стопанска система ние подвластен от това в Европа да се случат някакви оздравителни процеси, откакто е минала здравната рецесия, съобщи анализаторът.
Той предвижда много тежки интервали, само че страната ни потегля от добра позиция и в случай че продължим да не избързваме с харченето на пария, може даже да преминем по-леко, в сравнение с някои други европейски страни през това тестване.
„ Според резултатите от ограниченията, които подхващаме, и обстановката в международното стопанство, тогава ние би трябвало да реагираме със последващи ограничения. Тук няма нещо, което да те приготвя за идната стъпка. Ние към този момент имаме стратегиите, които ми се костват рационални и са в вярната посока. Въпросът е по какъв начин ще проработят “, заключи икономистът Стоян Панчев.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март
Кой се обрисува да вземе държавни пари за заплатите на чиновниците си поради ковид?
 
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР