Мерки.Дума:Проф. Кантарджиев: Мерките дават резултат, очакваме пика в края на

...
Мерки.Дума:Проф. Кантарджиев: Мерките дават резултат, очакваме пика в края на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Мерки.

" Дума ":

Проф. Кантарджиев: Мерките дават резултат, чакаме пика в края на април

Заразените с ковид у нас са към този момент 458, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания в изявление за БиТиВи довечера. Поредната позитивна проба е излязла минути преди неговото присъединяване в предаването. 98 проби се обработват сега в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, измежду които се чака да има още позитивни, заключи членът на Националният действен щаб.

Пикът на болестта се чака в края на месеца, разкри шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания. Това демонстрират анализите на специалистите.

Има наклонност към увеличение на възрастта на инфектираните, които демонстрират тежки признаци, разкри проф. Кантарджиев. Докато в началото болните са били младежи, завръщащи се от почивки в чужбина, в този момент възрастовата граница се повишава.

Това е заболяване с доста необятни възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не значи младите да се събират сега на епидемиологична конюнктура. Всички би трябвало да съблюдават ограниченията, безапелационен е Кантарджиев, който приканва за общи старания, с цел да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Коронавирус.

" 24 часа ":

И шефката на депутатите от ГЕРБ доктор Дариткова инфектирана с COVID-19

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова е дала позитивна проба за ковид. И тя е лекар, както и първият народен представител с COVID-19 Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Третата инфектирана в Народното събрание е Даниела Малешкова от ГЕРБ, която е от Пазарджик. Това стана ясно след извършените PCR проби за ковид на всички депутати.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова са в положително положение и нямат никакви недоволства. Те са уведомили фамилиите си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двете няма да вземат участие в идните съвещания - нито в комисии, нито в пленарната зала.

Изпити.

" Монитор ":

Отлагат матурите с 10 дни, изпитът след 7-ми клас - с четири

Отлагане на матурите в 12-ти клас с 10 дни, а на изпита в 7-ми клас - с четири. Това ще предложи просветителното министерство, в случай че изключителното състояние у нас бъде удължено и присъствените занятия бъдат възобновени на 14-ти май, заяви отрасловият министър Красимир Вълчев.

Държавните зрелостни изпити бяха планувани за 20-ти и 22-ри май. Ако бъдат отсрочени, матурата по български език и литература ще се организира на 30-ти май, а тази по математика на 1-ви юни.

Така ще имаме 8-9 образователни дни, в които да се завърши образователната година на 12-ти клас, съобщи Вълчев. Той изясни, че висшите учебни заведения също са декларирали, че няма проблем кандидатстудентските акциите да се изтеглят с няколко дни. Така и учениците ще са получили дипломите си за приключено приблизително обучение. Просветният министър добави, че води диалози с сътрудниците си от страните членки на Европейски Съюз. " Вероятно във всички страни ще има отместване на приемните акции във всички висши учебни заведения. ", изясни Вълчев.

Заплати и щедрост.

" Сега ":

Караянчева: Вдигаме си заплатите, с цел да можем да даряваме!

Макар че се надпреварват да вършат дарения, в това число и с отпусканите им от страната дотации, към този момент главните партии подминават тихомълком въпроса за замразяването на заплатите на своите депутати. Възнагражденията им порастват на всеки три месеца и следващото нарастване пристигна тъкмо в този момент - на 1 април, в разгара на рецесията, породена от COVID-19, която вкара в тежко състояние обществените финанси и частния бизнес, и докара до внезапен скок на безработицата в страната.

Пред БТВ председателката Цвета Караянчева отбрани обстановката: " Вдигаме ги, тъй като една трета от заплатата си дарявяме! И в този момент би трябвало и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на рецесия. Нека всеки даде от себе си. Според мен не би трябвало да се замразяват заплатите, а да се действа както действаме ние в ПГ на ГЕРБ - 1/3 от заплатите да се подаряват по районите, където са определени народните представители. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР