Меркел навлиза в своята политическа есен © Reuters - Последният

...
Меркел навлиза в своята политическа есен © Reuters - Последният
Коментари Харесай

Дългото сбогуване на Меркел

Меркел навлиза в своята политическа есен

© Reuters - Последният удар против немския канцлер пристигна оттова, откъдето евентуално минимум го е очаквала - от редиците на личната й партия.
- Меркел евентуално ще оцелее до края на мандата си. Но към този момент е сянка на предходното си " аз ".
- Слабостта й отваря вакуум в Европейски Съюз, изключително в миг, когато и френският президент Еманюел Макрон - очевидният претендент да я размени отпред на съюза - става все по-непопулярен вкъщи. Още по тематиката
Аве, Макрон

Една година след избирането си френският президент има потребност от резултати, с цел да резервира магията
11 май 2018
Парализа късно

Германия е в политическа безтегловност и от опора се трансформира в проблем за Европейски Съюз
23 ное 2017
Не всички обичат Волфганг Шойбле

Мнозина се радват на напускането на немския финансов министър. Но то отваря вакуум
19 окт 2017
Меркел в окови

В четвъртия си мандат немският канцлер ще е по-слаб. Резултатът от рестриктивните мерки в Берлин и фантазиите в Париж евентуално ще бъде " дребна договорка " за Европейски Съюз
28 сеп 2017
Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България
23 сеп 2017
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017

За края на ерата " Меркел " се написа от години. Дори има специфичен термин за това - Merkel-Dämmerung*. Прогнозите за залеза на немския канцлер започнаха още около пика на мигрантската рецесия през 2015 година После зачестиха още веднъж след слабия резултат на нейния Християндемократически съюз (ХДС) на изборите предходната година и мъчителното сформиране на коалиция. Сега последният и може би съдбовен удар против дамата, която господства немската и европейска политика към този момент 13 години, пристигна оттова, откъдето евентуално минимум го е очаквала - от редиците на личната й партия.

Актът навън непокорство в ХДС против Меркел, довел до свалянето на един от най-приближените хора до канцлера и водач на парламентарната секта Фолкер Каудер в края на септември, бе избран като партиен прелом. Той освен ерозира властта на Меркел в Германия, само че я отслабва и в Европейски Съюз. Както обобщава в Twitter шефът на брюкселския European Policy Center Янис Емануилидис, " в композиция с ниската поддръжка за Макрон във Франция и борбата на другите лагери в Европа с наближаващите избори за Европейски парламент следващата година, всичко това значи, че нужните промени в Европейски Съюз още веднъж се отсрочват ".

Канцлер в приключение

" Отстраняването на Каудер беше протест на парламентарната секта на ХДС - главно против непрекъснатото свеждане на ролята на депутатите до елементарни марионетки на държавното управление, които прокарват покорно всяко негово решение, само че също и против самата Меркел, защото Каудер бе един от най-приближените й хора ", споделя пред " Капитал " проф. доктор Андреас Рьодер, учител по модерна история от Университета в Майнц. И прибавя, че свалянето му е резултат от възходящото неодобрение в редиците на депутатите на ХДС от наложени им от канцлерството решения, като се стартира от ограниченията по времето на рецесията в еврозоната и се стигне до политиката към бежанците. " В същото време отстраняването на Каудер е началото на финалната фаза от ръководството на Меркел ", показва проф. доктор Рьодер.

Избирането на съвсем непознатия Ралф Бринкхаус за водач на фракцията на ХДС на доктрина не би трябвало да промени нищо. Той побърза да увери, че няма разлики с канцлера по политиките, въпреки да счита, че гласовете на депутатите не трябва да се считат за обезпечени. На процедура обаче успеха му над Каудер е политическо земетресение.

То идва в миг, когато Меркел към този момент има задоволително главоболия със серия вътрешни борби в ръководещата коалиция, довели до дестабилизаране на едвам шестмесечното държавно управление. Първо през юни имаше обществен спор сред ХДС и баварския им сътрудник - Християнсоциалният съюз (ХСС) - за това дали избрани категории бежанци да не бъдат допускани в Германия и да бъдат връщани на границата с Австрия. След това предишния месец социалдемократите, по-малкият сътрудник в обединението, влязоха в конфликт с ХДС и ХСС и желаеха отстраняването на ръководителя на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен поради негови несъответстващи мнения към неотдавнашните изстъпления на крайнодесни в град Кемниц.

Всичко това качва напрежението в обединението, отслабва канцлера и ускорява настроенията в личната й партия за възобновяване на политиките и екипа. В идващите месеци предстоят още събития, които евентуално ще доведат до нови раздори. Първо на 14 октомври са районните избори в Бавария, на които се чака ХСС да отбележат най-ниския си резултат в историята и ударът може да ги направи още по-капризен и сложен сътрудник в Берлин. Две седмици по-късно е районният избор в Хесен, където консерваторите също може да изгубят позиции. Освен това с наближаването на изборите за Европейски парламент следващата година офанзивите против Меркел поради политиката й на отворени порти за мигрантите през 2015 година единствено ще се ускоряват, и то освен в Германия.

В тази обстановка на все по-трудна за удържане коалиция и възходящ ропот в личните редици Меркел има два разновидността да продължи да ръководи, счита проф. доктор Андреас Рьодер. Единият е да отиде на нови избори, а другият - да опита да направи нова коалиция в настоящия Бундестаг, евентуално със Зелените и либералите, които обаче евентуално ще слагат изискване Меркел да не бъде канцлер. " Социалдемократите са тези, които се опасяват най-вече от нови избори поради риска да се трансфорат в пепел. И защото всички се боят, че крайнодясната " Алтернатива за Германия " ще набере още мощ, чакам, че ще се образува болшинство, готово да избегне нов избор. Опасност за Меркел може да има, в случай че водещи фигури от християндемократите, зелените и либералите създадат договорка за коалиция без нея. Но ХДС е партия, която обичайно е толкоз насочена към стабилността и властта, че е изгубила импулса да сменя водача си даже когато той от дълго време е минал своя зенит ", споделя преподавателят от Университета в Майнц.

Проблем за Европейски Съюз

Отвън може да наподобява необичайно, че канцлерът на Германия е обхванат от дребни вътрешнополитически боричкания в миг, когато стопанската система на страната е в чудесна форма, бюджетът й прелива от доходи, а дългът й бързо се топи. Макар множеството залози да са, че Меркел ще успее да оцелее до края на мандата си, тя към този момент е сянка на предходното си " аз ". Слабостта й отваря вакуум в Европейски Съюз, изключително в миг, когато и френският президент Еманюел Макрон - очевидният претендент да я размени отпред на съюза - става все по-непопулярен вкъщи и рейтингът му към този момент е по-нисък от този на предшествениците му Франсоа Оланд и Никола Саркози. " Дори и без да е затрупана от вътрешни неприятности, силата на Меркел несъмнено не е да отваря нови вероятности за мощен Европейски Съюз. Съюзът и Германия несъмнено имат потребност от уверено и изобретателно водачество, само че се колебая, че Меркел е способна да го обезпечи ", споделя проф. доктор Рьодер. Само че няма и кой да я размени в това.

* От немски - " Залезът на Меркел ", игра на думи със " Залезът на боговете " (Götterdämmerung)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР