Мерилин Робинсън се възхищава във Великобритания от онези, които ценят

...
Мерилин Робинсън се възхищава във Великобритания от онези, които ценят
Коментари Харесай

Четене на Битие — Мерилин Робинсън хвърля нова светлина върху първата книга на Библията

Мерилин Робинсън се възхищава във Англия от тези, които ценят нейните нищожно, само че красиво написани романи и сборници с есета. Но в Съединени американски щати тя е литературна суперзвезда, притежател на премията „ Пулицър “ през 2005 година, притежател на Националния орден за филантропични науки през 2012 година, една от стоте най-влиятелни персони на списание Time за 2016 година и празнувана от президента Обама.

Отгледана като презвитерианка, Робинсън резервира своята протестантска религия и нейните романи в продължение на 40 години, от Housekeeping (1980) до (2020), обръщат внимание на религиозното измерение, без значение дали намерено – пасторът в Галаад се изправя пред своите смъртността – или имплицитно, защото нейните герои търсят смисъл в детайлите от всекидневието си. През 2009 година в лекциите на Тери в Йейл Робинсън преглежда връзката сред религията и науката, а други есета изследват теологични тематики.

Необичайно измежду актуалните романисти с това, че е толкоз откровена по отношение на своята религия и религиозни инт...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР