Менда Стоянова © Велко Ангелов Група народни представители от ГЕРБ,

...
Менда Стоянова © Велко Ангелов Група народни представители от ГЕРБ,
Коментари Харесай

Програма достъп до информация: Тайни промени могат да ограничат прозрачността

Менда Стоянова

© Велко Ангелов Група народни представители от ГЕРБ, отпред с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, оферират промени в Закона за достъп до социална информация, които съгласно уважаваната неправителствена организация " Програма достъп до информация ", могат да се трансфорат в съществено затруднение пред жителите, организациите и медиите да търсят информация от държавните институции.

Пред " Капитал " Менда Стоянова разяснява, че опасенията са без съображение и измененията целят осъвременяване на процедурата, по която се калкулират разноските без това да заплашва правото на достъп.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Странното е, че измененията са в преходните и заключителните разпореждания на плана за допълнение на Закона за акцизите и данъчните хранилища, импортиран предходната седмица.

" Програма достъп до информация ", която повече от 20 години съблюдава по какъв начин страната подсигурява конституционно обезпеченото право на всеки да търси и събира информация, дефинира този метод като непрогледен и през " задната врата. "

Предложението на депутатите от ГЕРБ е да отпадне пълномощието на министъра на финансите по чл.20, ал.2 от ЗДОИ да дефинира нормативите - оптималната граница на средствата, които заявителите следва да заплащат и които не могат да надвишават материалните разноски по даването.

От ПДИ предизвестяват, че измененията крият редица опасности:

-Всяка институция сама ще дефинира " субективно каквито суми си реши, че подхождат на " материалните разноски по даването на социална информация " и ще натоварят заявителите да ги заплащат. " От ПДИ дават образец, че и сега " доста институции да вземем за пример не са наясно, че заповедта на МФ не калкулира възнаграждението на служителя, работещ по копирането. "
-Ще се получи разнопосочна процедура в стотиците задължени да дават информация държавни институции;
-Институциите, които " не желаят да са открити и транспарантни и да дават информация, ще се даде още едно оръжие да мачкат жителите по свое убеждение. "
-Тези, които не се откажат от достъпа до информация " ще би трябвало да заведат каузи в административните съдилища, където с изключение на нормалните разходи ще би трябвало да платят и хонорари за движимости лица по експертизи по отношение на това, кои са " материалните разноски по даването ". "
-Последното ще докара до в допълнение натоварване на административните съдилища

" Тоест, поражда естественият въпрос, кого в действителност употребява сходно развързване на ръцете на всяка институция да си взема решение по какъв начин ще ползва закона. Освен в случай че вносителите не са извънредно наивни, стои въпросът дали в реалност не са чак такива огромни другари на прозрачността, за каквито се показват " питат от ПДИ.

От институцията насочат и съществени рецензии и към метода, по който са направени измененията: " Още повече, че смятахме, че през 2020 година към този момент народните представители са научили, че положителният и първокласен законодателен развой допуска авансово разискване на плана за изменение в закона, според експлицитното обвързване в Закона за нормативните актове ", а по-късно регистрират още пет казуса с метода, по който е импортиран плана - през различен закон (за да не се види какво се внася), без планът да премине през правната комсия в случай, че става дума за " текст, който се отнася до обезпечено с Конституцията главно право " и така нататък
" Обобщено, въпросът е: в изгода или във щета на жителите и прозрачността на институциите е предлаганата смяна? " приключва мнението на ПДИ.

Пред " Капитал " Менда Стоянова разяснява, че измененията целят осъвременяване на заповедта на Министъра на финансите, която е на близо 10 години. " В тази заповед се приказва за дискети. Не е действително да се чака от един човек - министърът на финансите да дефинира тези разноски за всички задължени субекти в страната " разяснява Стоянова.

Тя не споделя опасенията на ПДИ, че по този метод може да се сътвори спънка пред достъпа до информация. " Става дума за материални разноски. Разпечатването на лист хартия не може да коства, примерно, 200 лв. " разяснява ръководителя на правната комисия и препрати към текст от закона за достъп до информация, който споделя, че " при поискване от страна на заявител се показват сведения за определянето на разноските. " Менда Стоянова отхвърли рецензиите, че измененията са препоръчани в преходните и заключителните разпореди на различен закон, тъй като " това е процедурата, има претекстове, има и оценка на влияние ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР