AMLO защитава мексиканската армия след доклад за случай на изчезнали студенти

...
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се изказа в защита
Коментари Харесай

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се изказа в защита на въоръжените сили на страната, дни след като независима комисия ги обвини в съучастие в изчезването на десетки студенти преди почти десетилетие.

Говорейки по време на пресконференция в четвъртък, президентът – широко известен като AMLO – каза, че е невярно, че мексиканската армия е попречила на разследването на изчезването на 43 студенти учители през 2014 г.

„Не е вярно, че флотата и армията не помагат“, каза президентът, който встъпи в длъжност през 2018 г., обещавайки да изясни това, което се превърна в един от най-известните случаи на човешки права в историята на Мексико, известен като изчезването на Ayotzinapa 43.

„Ако е постигнат напредък, той е именно благодарение на сътрудничеството на флота и армията.“

Той каза, че 115 души са били задържани, включително двама генерали и бивш главен прокурор, и е нарушен „пактът за мълчание“ около престъплението, което хвърля светлина върху събитията.

„Това, което е най-важно сега, е търсенето [на изчезналите младежи]“, добави Лопес Обрадор.


Но по-рано тази седмица Интердисциплинарната група от независими експерти (GIEI) заяви, че властите от мексиканската армия, флота, разузнавателните служби и полицейските агенции са знаели местоположението на отвлечените студенти, опровергавайки предишните им опровержения.

Комисията обвини мексиканските сили за сигурност в укриване на ключова информация, възпрепятстване на разследването и използване на изтезания за извличане на фалшиви показания.

„Всички те си сътрудничиха, за да ги накарат [учениците] да изчезнат“, каза членът на GIEI Карлос Беристайн по време на пресконференция във вторник, преди да бъде представен шестият и последен доклад за установяване на факти на групата.

Студентите – всички от които са посещавали колежа за селски учители в Айоцинапа – са пътували с автобуси през град Игуала, на път за Мексико Сити за годишен протест, когато изчезнаха.

Всички те се смятат за мъртви, но останките само на трима са открити и официално идентифицирани.

Родителите на изчезналите ученици призоваха Лопес Обрадор да използва властта си, за да окаже по-голям натиск върху военните. „Президентът трябва да им нареди да предадат информацията“, каза Марио Гонзалес, баща на един от младежите.


Мексиканският офис на Върховния комисар на ООН за правата на човека подкрепи констатациите на GIEI и заяви в изявление, че съжалява, че „въоръжените сили не са предоставили цялата информация, поискана от GIEI“, необходима за разрешаване на случая.

Групите за защита на правата на човека също многократно призоваха мексиканските власти да осигурят провеждането на достоверно разследване на случилото се.

„Случаят Айотзинапа е емблематичен за провалите на нефункциониращата съдебна система на Мексико, където цари безнаказаност“, каза Human Rights Watch през октомври.

„Ако това се промени, властите трябва да направят всичко по силите си, за да осигурят независимо, надеждно разследване.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР