Мексиканските власти потвърдиха позицията си, че хилядите централноамерикански мигранти на

...
Мексиканските власти потвърдиха позицията си, че хилядите централноамерикански мигранти на
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Мексиканските управляващи потвърдиха позицията си, че хилядите централноамерикански мигранти на границата имат правото да изискат леговище в Съединени американски щати и по тази причина отхвърлят да ги принудят да потърсят бежански статут в Мексико

© Reuters 50.1 милиарда лева, или 48.5% от Брутният вътрешен продукт, доближават депозитите на семействата в края на октомври по данни на Българска народна банка. Ръстът на годишна база е 7.5%. Ветото на президента Румен Радев върху пакета с промени в данъчните закони за следващата година не мина, само че ден откакто във вторник законът бе обнародван в Държавен вестник, той сезира Конституционния съд с два от противоречивите текстове. Радев желае оповестяване на противоконституционност на въведените по-високи данъчни ставки за парцели в курортите, както и на измененията в закона за митниците, с които се дава право за уволнение без предупреждение на шефове на дирекции. След близо една година без титулярен началник Софийският градски съд най-сетне има ръководител - Алексей Трифонов, до момента арбитър в Софийския апелативен съд. Висш съдебен съвет отхвърли другия претендент, съдията в Софийски градски съд Евгени Георгиев, макар че той бе подсилен от съдиите

Управляващите не съумяха да завършват през тази година плана за придобиване на нови натовски изтребители, само че ще налеят колосална сума в ремонта на остарели руски изтребители, като парите предстоящо ще отидат в Русия и Беларус. В сряда Министерски съвет утвърди финансовата рамка за ремонт на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25 на обща стойност към 196 млн. лева с Данък добавена стойност. Средствата на процедура ще дойдат от неусвоените пари за нови западни изтребители.

Прокуратурата даде 20-дневен период на антикорупционната комисия да ревизира изискванията, при които финансовият министър Владислав Горанов живее в " апартамент от 180 кв.м в първокласен жилищен комплекс, възложен му безплатно от български предприемач ". Самият Горанов и притежателите на парцела Иван и Снежана Сариеви към този момент са разпитани от прокуратурата.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Свят

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще продължи с повишението на митата , които към този момент са наложени върху китайски артикули. Това се случва преди предстоящите диалози с китайския президент Си Цзинпин по време на срещата на Г-20 в края на седмицата. Митата ще бъдат вдигнати от 10% на 25% за артикули на стойност 200 милиарда $, а в случай че идните диалози не минат добре, ще бъдат наложени цени и върху останалия китайски експорт към Съединени американски щати.
Brexit без договорка може да провокира по-тежка криза от финансовата рецесия от 2008 година , предизвестява Bank of England. Британската стопанска система може да се свие с 8% като неотложен резултат при липса на временен интервал. Този разбор идва часове, откакто английското финансово министерство разгласи, че страната ще бъде по-бедна стопански при всяка форма на Brexit спрямо оставане в Европейски Съюз.

Има възможност от 75-80% за появяването на Ел Ниньо до февруари , предизвестява Световната метеорологична организация. Климатичният феномен е свързван със суша и наводнения, засягащи земеделието, питателните ресурси и ръководството на водните запаси. " Ел Ниньо евентуално ще способства за по-високи световни междинни температури следващата година, само че е рано да се каже дали ще бъде подложен нов температурен връх през 2019 година ", изясняват от Европейския център за средносрочни прогнози за времето.

След по-малко от час разискване в Брюксел водачите на Европейски Съюз утвърдиха договорката за Brexit и в този момент тя би трябвало да бъде подкрепена от английския парламент, което ще е извънредно мъчно

Фотограф: Reuters

Икономика

Парламентът одобри дефинитивно бюджета на здравната каса за 2019 година Той планува 4.35 милиарда лева, или с 490 млн. повече спрямо тази година, да бъдат платени за медицински услуги. Приходите от здравни вноски са 2.8 милиарда лева, като спрямо предстоящото осъществяване през 2018 година се залагат с 220 млн. лева повече. В преходните и заключителни разпореждания са написани и редица промени в здравните закони като основаване на мегаагенция за медицински контрол и въвеждане на обединен финансов стандарт за всички лечебни заведения.

Максималният застрахователен предел се усилва до 3 хиляди лева от следващата година. Промяната е записана в бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година и беше гласувана дефинитивно дружно с останалите текстове на закона. От 1 януари минималната работна заплата също се покачва до 560 лева (при 510 лева в момента), а оптималната пенсия става 1200 лева Разходите на държавното управление за пенсии през идната година ще доближат съвсем 10 милиарда лева, като те ще се вдигнат с 5.7% от средата на годината.

До края на годината държавната " Булгартрансгаз " би трябвало да изиска акционерно присъединяване в плана за създаване на нов терминал за полутечен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис. Това е записано в плана за промени в Енергийната тактика на страната до 2020 година Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изясни, че присъединяване на " Булгартрансгаз " е планувано да бъде в границите на 20%. То ще коства най-малко 150 млн. лева

Бизнес

Изпълнителният шеф на автомобилния гигант General Motors Мери Бара заяви, че компанията ще редуцира 15% от чиновниците и следващата година ще затвори 7 завода, с цел да понижи разноските с 6 милиарда $ до края на 2020 година Първо вложителите харесаха новината и акциите нарастнаха, само че последва тежка реакция от президента Тръмп и поевтиняха.

CEZ не вкара Гинка Върбакова в управлението на българските си сдружения . Това трябваше да стане на общите събрания на " ЧЕЗ Електро България " и " ЧЕЗ Разпределение България " по предложение на чешката CEZ в осъществяване на предварителния контракт от края на февруари с компанията на Върбакова " Инерком България ". Но в този момент точно CEZ, който има по 67% от българските сдружения, гласоподава срещу личното си предложение. Причината - Върбакова към този момент не е платила контрактуваните към 320 млн. евро.

Срокът за подаването на предложения за концесията на летище София беше продължен до 29 януари 2019 година Засега процедурата съумя да притегли невъобразим до момента интернационален интерес. Официално интереса си обявиха от летище Манчестър, които ще вземат участие с китайския си сътрудник BCEG, както и от индийската инфраструктурна компания GMR Group. Интерес има още от страна на Fraport, Aéroports de Paris Group, летището в Цюрих, австралийският фонд First State в партньорство с компанията AENA, оперираща летището в Барселона, и др.Сделки и планове
Онлайн магазинът eMAG е записал поръчки за общо 37.2 млн. лева от България по време на тазгодишния Черен петък , оповестиха от компанията. Сумата е покачване от малко под 15% по отношение на миналогодишните резултати. По време на акцията, която се счита за начало на извършването на покупки по време на празниците, в България са поръчани близо 265 хиляди продукта.

Делян Пеевски се разплати с Едуардо Миролио посредством студиата на bTV по поредицата покупко-продажби от пролетта на 2016 г . Тогава посредством разнообразни свързани компании депутатът купи от италианеца с български паспорт 50% от " Техномаркет ", миноритарен дял в " Булгартабак " и 24.5 млн. евро взимане от " Дунарит ", посредством което се правеха няколко опита да се превземе контролът над оръжейния цех. Сградата е трансферирана за 65 млн. лева, само че Миролио ще заплати единствено 2.5 млн. евро, а с останалото се погасява дълг към него.

Производителят на кожени тапицерии за коли " АЛС България " лимитира активността си в страната поради липса на служащи . Южноафриканската ALC, която преди четири години беше добита от канадската Exco Technologies, има общо три завода - два край София и един в Благоевград. Компанията ще резервира и трите си производства, само че фабриката в Благоевград ще се реалокира в по-малко помещение. В момента в сдружението работят към 1400 души.

Най-големият дистрибутор и производител на биохрани в страната - " Смарт органик ", купи марките " Сладки хапки " и " Лимецки " (LimezZzki), заяви Яни Драгов, създател и притежател на компанията. Досега марките за бисквити със стевия и солети от лимец бяха благосъстоятелност на компания " Здравословен бумеранг 1 ". Сделката, чиято цена не бе обявена, не е за индустриални активи, само че включва и наличните артикули и материали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР