Член на Националната гвардия на Тексас застреля мъж през границата в Мексико, твърдят мексиканските власти

...
Мексикански гражданин беше прострелян и ранен в крака докато беше
Коментари Харесай

Мексикански гражданин беше прострелян и ранен в крака "докато беше на мексиканска територия" в събота от член на Националната гвардия на Тексас, който беше в района на Ел Пасо, се казва в съобщение за новини от външното министерство на Мексико.

Членът на Националната гвардия, който изстреля оръжие по време на „инцидент, свързан с границата“, беше назначен за инициативата за гранична сигурност на губернатор Грег Абът, известна като операция „Самотна звезда“, каза Военният департамент на Тексас.

Простреляният мъж е тренирал по време на стрелбата, каза Сезар Омар Муньос Моралес, секретар по обществената безопасност на община Сиудад Хуарес. Сиудад Хуарес е от другата страна на границата с Ел Пасо.

04 Национална гвардия тексаска граница ФАЙЛ Серхио Флорес/Блумбърг/Гети изображения

Мексиканските власти казаха, че са се срещнали с висши служители от Департамента за обществена безопасност на Тексас и тексаските рейнджъри за инцидента и са били информирани, че замесеният член на охраната „е бил отделен от длъжността си, докато разследването приключи“.

„По време на срещата мексиканските власти повториха, че действието на члена на Националната гвардия на Тексас е недопустимо“, каза външното министерство на Мексико в прессъобщение. Мексиканските официални лица също изразиха загриженост за човешките права и безопасността на мигрантите, се казва в съобщението за новините.

Това е вторият инцидент, включващ член на Националната гвардия на Тексас, назначен за операция Lone Star, който стреля с оръжието си и ранява някого.

През януари член на охраната застреля мигрант по време на сбиване.

Членът на охраната при този инцидент извади пистолета си от кобура, след което го смени от дясната си ръка в лявата си, преди огнестрелното оръжие да гръмне, удряйки мигранта в рамото, според клетвените му показания.

Стрелбата е станала рано сутринта на 15 януари в долината Рио Гранде в Южен Тексас, се казва в доклад за инцидента. Това беше първият известен инцидент, включващ военнослужещ, който стреля и ранява мигрант от началото на тексаската операция Lone Star през март 2021 г.

Тексаските рейнджъри, отдел на Департамента за обществена безопасност на Тексас, разследват съботната стрелба, каза Ерика Милър, говорител на отдела.

Пресслужбата на губернатор Абът не коментира и насочи CNN обратно към военния департамент на Тексас. Министерството на външните работи на Мексико съобщи, че е в контакт с федералните власти на САЩ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР