Мекотелите не са истински, а плетени и става дума за

Мекотелите не са истински, а плетени и става дума за ...

Октоподи помагат на бебета в Австралия.


Мекотелите не са истински, а плетени и става дума за преждевременно родени деца. Идеята не е нова, но става все по-популярна в страната.

Те са съвсем малки и крехки, в повечето случи в кувьоз. Заради преждевременното раждане са лишени от прегръдките на родителите си. И тук на помощ идват... плетените октоподи.

Няма научни доказателства, че плетените мекотели помагат на бебетата. Една от основните им задачи е да държат заети ръчичките на детето, за да не може то с движенията си да пречи животоподдържащата апаратура. През 2013 година, в Дания, майка на недоносено бебе забелязва, че когато слага до детето си плетената играчка дишането му става по-равномерно, нормализира се сърдечният ритъм. И някъде там се ражда идеята за плетивата. Болниците в Тирол са отправили призив за събиране на октоподи и резултатът е налице. В този клуб по плетиво са щастливи, че могат да помогнат.

Тук плетат и дрешки за недоносени бебета. Всеки желаещ може да се включи в кампанията на болниците в Тирол. Стига, разбира се, да е спазил изискванията за октоподите. Освен видът прежда и ярките цветове, е важно пипалата им да не са по-дълги от 20 см.

Източник: bnt.bg