Меката почва, която лежи върху коритото на древно езеро, намиращо

...
Меката почва, която лежи върху коритото на древно езеро, намиращо
Коментари Харесай

Меката почва под град Мексико засилва ефекта при земетресение

Меката почва, която лежи върху коритото на антично езеро, намиращо се под основите на днешния град Мексико, е усилила трусовете от земетресението във вторник и е нараснала разрушителната му мощ, настояват сеизмолози, представени от Асошиейтед прес.

Учените се пробват да схванат по-добре аргументите за бедствието, което умъртви повече от 200 души. Те преглеждат и други особености на земетресението с магнитуд 7,1, в това число неналичието на вторични земетресения и дали по някакъв метод то е обвързвано с отдалеченото от Мексико и даже по-силно земетресение, което порази друга част на страната 12 дни преди този момент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Град Мексико е издигнат върху пълен пласт мека почва, която в миналото е била дъно на езеро. Вместо да смекчава трусовете при земетресение, това ускорява резултата им, сподели проф. Джеймс Джексън, геофизик от Кембриджския университет в Англия.

Вибрациите или сеизмичните талази от твърдите скали изпод се ускоряват от почвата и седиментите над тях. Затова повърхността и предметите, издигнати върху нея, се люлеят по-дълго и по-интензивно.

" Това е като да са издигнати върху желе, а то да стои на върха на нещо, което се клати ", сподели професорът.

Същият резултат от бездънен пласт мека почва утежни следствията от смъртоносното земетресение в Непал през 2015 година, тъй като Катманду също е издигнат върху коритото на пресъхнало езеро, добави Джеймс Джексън.

Въпреки че геологията не е напълно същата, регионите на Лос Анджелис, Сиатъл и заливът на Сан Франциско имат също мека почва в основите, която може да усили сеизмичните талази, съгласно американския сеизмолог Оливър Бойд. Нова Зеландия също е била наранена от сходни проблеми.

Бедствието на 19 септември е било по-дълбоко в земните пластове от нормално - на 51 километра под повърхността, а всекидневно такива трусове се свързват с по-малко вторични земетресения. Геолозите споделят, че то не е второстепенен трус след първото земетресение в южната част на страната, което умъртви най-малко 90 души. Причината е, че дистанцията сред двете е прекомерно огромно - към 650 километра. Повечето вторични земетресения са на към 100 километра.

Специалистите въпреки всичко ще продължат да изследват има ли връзка сред двете бедствия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР