Междувременно служителите имат повече време за семейството си и за

...
Междувременно служителите имат повече време за семейството си и за
Коментари Харесай

Тест на 4-дневната работна седмица постигна огромен успех

Междувременно чиновниците имат повече време за фамилията си и за отмора, което наподобява оказва огромно въздействие върху представянето им, откакто се върнат в офиса.

От мозъчният концерн 4 Day Week Global, който ръководи плана, споделят, че множеството компании са приели концепцията добре, само че някои са имали усложнения първоначално.

„ Виждаме, че за мнозина това е относително равномерен преход и за някои има някои разбираеми трудности – изключително измежду компаниите, които са със относително закрепени или негъвкави практики, системи или култури, датиращи още от предишния век “, споделя изпълнителният шеф Джо О’Конър в изказване. „ Докато за множеството организации опитът води до доста приятни открития и резултати – доста бизнеси откриват повече еластичност и пъргавост измежду своите чиновници и екипи, което водачите постоянно виждат още през цялото време – другите усещат противодействие, което може да се основава на разнообразни от фактори, доста от които могат да бъдат прегледани или доста усъвършенствани по време на самия опит. “

От 73-те компании, които вземат участие в проучването, 41 се съгласяват да попълнят моментно изследване в средата му. Почти половината (46%) декларират, че продуктивността се е запазила, до момента в който 34% споделят, че се е „ подобрила леко “, а 15% – че се е „ подобрила доста “. Очаква се в последна сметка резултатите да са в сходство с разнообразни други изследвания на концепцията, в които съвсем всички оповестяват за позитивен отговор и усъвършенстване на работния развой.

4 Day Week Global има за цел да продължи да основава стратегии, с цел да даде новата система на повече компании по света, с вярата, че и чиновниците, и работодателите ще могат да се възползват от нея.

 Speed Up Get On Life Saving Time - NARA - 534426

Днешната идея за „ уикенд “ се появява за първи път в индустриалния север на Англия при започване на 19-ти век и в началото се е базирала на непринудено съглашение сред притежателите на заводи и служащите, с което се разрешава от събота след 14:00 ч. натам да се почива при изискване, че личният състав ще бъде разполагаем за работа изтрезнял и пресен в понеделник заран. Оксфордският британски речник наблюдава първото потребление на термина „ уикенд “ до английското списание Notes and Queries през 1879 година

Действителната дълготрайност на работната седмица последователно понижава в развития свят. В Съединените щати тя спада постепенно от преди Гражданската война до началото на 20 век като това става много бързо сред 1900 и 1920 година, изключително сред 1913 и 1919 година, когато седмичните часове работа се намаляват с към 8%. През 1926 година Хенри Форд стандартизира петдневна работна седмица, вместо преобладаващите шест дни, без да понижава заплащането на чиновниците си. Работните часове се стабилизират на към 49 на седмица през 20-те години на предишния век, а по време на Голямата меланхолия падат под 40. В този интервал президентът Хърбърт Хувър приканва за намаляването им вместо да се редуцират хора. По-късно Франклин Рузвелт подписва Закона за справедливите трудови стандарти от 1938 година, който открива 5-дневна 40-часова работна седмица за доста служащи. Но от този момент делът на хората, които работят дълги седмици, се е нараснал, а заетостта на дамите на цялостен работен ден е скочила фрапантно.

New Economics Foundation предложи да се премине напряко към 21-часова общоприета работна седмица за справяне с проблемите с безработицата, високите въглеродни излъчвания, ниското богатство, неравенството, несъразмерната работа, фамилните грижи и общата липса на свободно време. Центърът за стопански и политически проучвания декларира, че намаляването на продължителността на работната седмица ще забави изменението на климата и ще има и други изгоди за околната среда.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР