Съветът на Шетландските острови ще обсъди „усъвършенстван“ план за тунел с шотландския министър Алистър Джак

...
Междувременно продължават разговори и с шотландското правителство.Съветът каза, че проектът
Коментари Харесай

Междувременно продължават разговори и с шотландското правителство.

Съветът каза, че проектът Shetland Short Crossings е в процес напреднал етап.

Проектът предвижда четири тунела – от континента до Йел; Викайте на Unst; континента до Whalsay; и континента до Бресай.

В момента се водят разговори с правителството на Обединеното кралство за подпомагане на тунелите до северните острови, които биха свързали континента с космодрума SaxaVord на Unst.

Междувременно, продължават дискусии с шотландското правителство за подпомагане на тунелите от източната страна на островите.

Междуостровната фериботна услуга на Шетланд е описана като „социалния и икономически гръбнак“ на островите, с флот от 12 кораба, плаващи около 70 000 пъти годишно до девет острова, превозващи приблизително 750 000 пътници.

Въпреки това, Съветът изрази опасения, че голяма част от флота е на 30 години, около шест години по-стар от средния каледонски Кораб MacBrayne.

Някои от корабите работят извън предвидения си живот и са основен принос за въглеродните емисии на островите.

Политическият лидер на съвета, съветникът Ема Макдоналд , каза: „Значението на междуостровната транспортна мрежа за живота в Шетландските острови не може да бъде надценено.

„Това е самото определение за жизненоважна услуга и е социалният и икономически гръбнак на островите.

"Въпреки това, има шепа плавателни съдове, които вече работят след края на предвидения си живот.

"Ако не бъдат заменени сега, било то с тунели или нови фериботи, има материален риск за спасителните услуги за Шетландските острови.“

Тя добави: „Разбираме, че не може да се очаква всеки проект за замяна на старите фериботи с нови плавателни съдове или с тунели да бъде единствено отговорност на централното правителство.

„Точно както невероятните енергийни ресурси на нашите острови трябва да бъдат споделена полза между Шетланд, Шотландия и Обединеното кралство, транспортът между тези острови трябва да бъде споделена цена.“

Прочетете повече на Sky News:
Публикувани са невиждани архивни снимки от отварянето на тунела Клайд
Разследване на „нечестна игра“ след изваждане на чакъл от река Клайд

Съветникът каза, че местните власти са се ангажирали да изразходват до £700 000 за проекта и призова правителствата на Шотландия и Обединеното кралство да „изяснят нивото на своя ангажимент към нашето партньорство“.

Тя каза, че е доволна, че г-н Джак се е съгласил да се срещне с нея по отношение на проекта и също така писа до първия министър Хумза Юсаф.

Тя добави: „Нашите дискусии с шотландското правителство продължават и очаквам с нетърпение да чуя от тях своевременно.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР