Междусистемната газова връзка България – Сърбия е готова за въвеждане

...
Междусистемната газова връзка България – Сърбия е готова за въвеждане
Коментари Харесай

Междусистемната газова връзка България – Сърбия е готова за въвеждане в експлоатация от българска страна

Междусистемната газова връзка България – Сърбия е подготвена за въвеждане в употреба от българска страна . Това стана ясно след инспекцията на оборудванията на газоизмервателна станция „ Калотина “ от страна на министър-председателя Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев и изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

Министър-председателят Николай Денков разяснява, че газовата връзка ще даде опция на страната ни да получава природен газ и от Западна Европа , да диверсифицира в допълнение източниците си, както и да получи мощни преговорни позиции. Той добави, че с помощта на новото оборудване българските градове Сливница и Драгоман могат да бъдат газифицирани .

Министър-председателят сподели още, че с плановете, подкрепени от Европейската комисия, България сега е доста по-добре обвързвана спрямо предходните години и уточни, че с помощта на интерконектора с Гърция, както и на газовата връзка със Сърбия, страната ни към този момент може да получава газ от няколко направления.

Владимир Малинов, изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, акцентира значимостта на плана в подтекста на диверсификацията на доставките . Той добави, че не на последно място тази газова връзка дава достъп на България до терминали за полутечен природен газ в Хърватска и до най-големия ликвиден пазар за природен газ в нашия район, а точно Австрия.

Изпълнителният шеф на държавната компания съобщи в отговор на журналистически въпрос, че всяко запазване на потенциал носи доход за „ Булгартрансгаз “ , планът е стопански уместен и ще донесе нужните изгоди за компанията. Той добави, че над 40% от потенциала от януари към този момент е запазен .

В изявлението си пред медиите министърът на енергетиката Румен Радев акцентира, че когато приказваме за диверсификация, по този начин наподобява тя в действителен подтекст – тези уреди, към този момент построени и функциониращи, за което би трябвало да се отдаде заслуженото и на строителите, изпълнили плана.

Той акцентира, че построената газова връзка води до редица позитиви и би трябвало да се преглежда в границите на целия интегритет в инфраструктурата . Министърът акцентира, че удвояваме потенциала на газохранилището в Чирен, а ползвателите на газовата връзка имат опция да резервират и потенциал за предпазване у нас. Той акцентира и на българското присъединяване в терминала за полутечен газ в Александруполис, откъдето сръбската страна може да закупува полутечен природен газ. Този газ може да се придвижва през построеното ново оборудване, което води до спомагателни доходи за България.

Министър Радев сподели още, че в по-дълъг небосвод би трябвало да имаме поради, че районът на Балканите занапред ще се развива:

„ Косово, Черна Гора, Албания – това са страни, в които няма газоснабдяване, тъй като нямат достъп до природен газ. Ето в какво направление ще се развива в районен проект тази газова връзка “.

В отговор на журналистически въпроси министър Радев акцентира, че най-вероятно държавната компания „ Булгаргаз “ ще има интерес да купува през тази връзка . Той подсети, че „ Булгаргаз “ неотдавна подписа съглашение за евентуални взаимни покупки на полутечен природен газ с неруски генезис с унгарската газова компания и добави, че сходно съглашение може да се подпише и сред газовите компании на България и Сърбия.

По въпроса за стартирането в употреба на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, министър Радев разяснява, че има доста спомагателни действия по свързването му с останалата част от газовата инфраструктура и той не е допускал, че терминалът ще може да се употребява в най-ключовите за доставките зимни месеци.

Владимир Малинов добави, че самият транспортен съд, който ще извършва функционалността на терминал, ще дойде в Александруполис на 17-и декември , а през януари ще стартира действителният развой по въвеждане в употреба с тестване на цялата система. Той уточни, че 1-и март е реалистична дата за въвеждане в експлоатаци я.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР