Международното жури на 25-ия София Филм Фест с председател Тео

...
Международното жури на 25-ия София Филм Фест с председател Тео
Коментари Харесай

Бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига в България, за да получи Голямата награда „София – Град на киното“ на 25-ия София Филм Фест

Международното жури на 25-ия София Филм Фест с ръководител Тео Ушев присъди Голямата премия „ София – Град на киното “ на бразилския филм „ Розовият облак “. Авторът на кино лентата Юли Жербасе ще бъде специфичен посетител на есенното издание на София Филм Фест и ще получи персонално влиятелната премия преди извънредната прожекция на кино лентата ѝ на 17.09. в Кино „ Люмиер “.

Юли Жербасе стартира да се занимава с постановка на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със мощни разговори и проучване на вътрешните спорове. Сценарист и режисьор е на шест късометражни кино лентата, взели участие на кинофестивалите в Торонто и Хавана. „ Розовият облак “ („ The Pink Cloud “) е нейният пълнометражен дебют – когато през 2017 година тя написа този научно-фантастичен трилър, Жербасе не може да допусна какъв брой настояща ще се окаже тематиката, изключително в действителността, която е част от всекидневието ни през днешния ден.

Разказът е за мъж и жена, които вземат решение, че са разкрили сродната си душа, само че един гибелен облак надвисва над света. Неизбежната карантина води до повишение на напрежението в връзките сред двамата, които би трябвало да преодолеят разликите си, в случай че желаят да спасят връзката си… „ Розовият облак “ имаше международната си премиера в конкурсната стратегия в Сънданс при започване на 2021 година. Филмът получи доста позитивни оценки от интернационалната кино рецензия и бе избран като „ амбициозно моден пълнометражен дебют “.

„ Още от момента, в който започнах да пиша тази история, усещах, че съм извънредно привързана към основните герои, - споделя Жербасе в изявление пред „ Metal Magazine “. - Интересното е, че откакто пандемията се случи в действителността, аз започнах и да се усещам като тях – в някои от дните бях оптимист и си правех описи с нещата, за които съм признателна, в други дни усещах, че не мога да устоявам повече тази ситуация… Хора, които са гледали кино лентата, са ми казвали, че им е подействал лечебно. Надявам се да помогне на хората да осмислят страстите си в този сложен интервал, в който се намираме всички. Това не беше първичната концепция на историята, която се роди през 2017 година, само че в случай че може да е от изгода – това е прелестно! “

Още от КИНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР