Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за

...
Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за
Коментари Харесай

27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е годишен интернационален ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 Общото заседание на Организация на обединените нации афишира публично в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста.
Резолюцията приканва всеки член на организацията да уважава паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развиването на просветителни стратегии за историята, с цел да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.
Международният възпоменателен ден на Холокоста е народен незабравим ден в Германия и се назовава Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus).
Въведен е на 3 януари 1996 посредством разгласа на немския президент Роман Херцог и е открит на 27 януари – датата, на която през 1945 бойците на Червената войска освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим). В своята разгласа Роман Херцог декларира:
Споменът не би трябвало да умира. Той би трябвало да припомня даже и на бъдещите генерации. Затова е значимо да се откри подобен метод, който да бъде ефикасен и в бъдеще. Той би трябвало да показва скръбта от страданието и загубата, да бъде отдаден на паметта на жертвите и да предотврати всяка заплаха от повторна поява.
Освен в Германия и други страни, денят се отбелязва публично в Италия, Израел и Англия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР