Международният валутен фонд поиска от Европейския съюз да направи сериозни

...
Международният валутен фонд поиска от Европейския съюз да направи сериозни
Коментари Харесай

МВФ притиска ЕС да преработи фискалната рамка

Международният валутен фонд изиска от Европейския съюз да направи съществени промени на фискалната си политика в хода на натрупващ се дълг и на по-нататъшно нарастване на лихвените проценти. Според специалистите на Фонда промените са витално значими за отбягване на дългови рецесии, които " могат да изложат на риск съществуването на общността ".

" В изискванията на изключителна икономическа неустановеност и идни провокации пред фиска промяната на фискалната рамка на Европейски Съюз не може да чака ", написа в блог, оповестен на 5 септември, шефът на фискалното ръководство на интернационалния заемодател Витор Гаспар, взаимно с колегата си от европейската секция Алфред Камер и шефа на тактиката Джейля Пазарбашиоглу. Сред трите основни рекомендации на МВФ е основаването на така наречен " Фискален потенциал на Европейски Съюз ", финансиран посредством издаването на общ дълг, който ще помогне на членовете на еврозоната да ръководят по-добре стопанските спадове и да доставят обществени артикули. Идеята е сходна на пандемичния фонд на Европейски Съюз в размер на 800 милиарда евро, учреден през 2020-а с главен ангажимент да взема заеми като блок, а не поотделно всяка страна. Версията на МВФ включва и климатичен капиталов фонд, който да оказва помощ на страните да понижат въглеродните излъчвания и да сложат завършек на зависимостта си от съветския газ.

МВФ предлага новия фонд като част от по-широката преправка на Пакта за непоклатимост и напредък - главната рамка на фискалната политика на Европейски Съюз, която финансовите министри на блока би трябвало да разискват през тази седмица. Тя изисква от 27-е страни членки на общността да поддържат бюджетни дефицити под 3% от Брутният вътрешен продукт и обществени отговорности под 60% от Брутният вътрешен продукт - целеви съотношения, които би трябвало да останат в действие според предлагането на интернационалния заемодател. 

Малък брой членове на Европейски Съюз извършват сега тези критерии след двойния потрес от пандемията и войната в Украйна. Брюксел анулира разпоредбите през 2020-а и удължи действието на анулацията до края на идната година. Което значи, че има опция за провеждането на промените, които не би трябвало да се бавят, съгласно специалистите на Фонда. Европейската комисия пък би трябвало да показа своите хрумвания за фискална промяна през идните седмици. Правителствата на 27-е страни от блока са на разнообразни отзиви какъв брой амбициозни да са измененията, като някои избират ограничения за посрещане на капиталовите потребности, а други подчертават върху фискалната непоклатимост.

Другите две основни оферти на МВФ са, както следва:

- страните от Европейски Съюз да разработят лични средносрочни бюджетни проекти, които да бъдат оценени от нов, самостоятелен Европейски фискален съвет. Страните от общността също би трябвало да дефинират тавани на разноските за идващите няколко години;

- страните членки на Европейски Съюз с нестабилни финанси би трябвало да реализират уравновесени бюджети или бюджетни остатъци през идните три до пет години, като тези с по-ниски отговорности да имат по-голяма еластичност, с цел да бъдат насърчени държавните управления да основават буфери във времена на мощен стопански напредък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР