Международният валутен фонд (МВФ) очаква реалният ръст на брутния вътрешен

...
Международният валутен фонд (МВФ) очаква реалният ръст на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Албанската икономика ще нарасне с 3,7 процента през 2022 г., според МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) чака действителният растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) на Албания да доближи 3,7 % през 2022 година с помощта на мощната интензивност в туризма, недвижимите парцели и услугите, съобщи особено за Българска телеграфна агенция албанската организация АТА.

Изпълнителният орган на МВФ завърши консултациите с Албания по член 4.

В изказване за медиите МВФ съобщи, че чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да доближи 3,7 % през 2022 година с помощта на мощната интензивност в туризма, недвижимите парцели и услугите. Въпреки това Фондът предизвестява, че през 2023 година се чака растежът да се забави до към 2 %, отразявайки по-строгите финансови условия и забавянето на растежа в Европа.

" След мощното възобновяване през 2021 година албанската стопанска система резервира позитивната си динамичност макар шока за международната стопанска система от войната на Русия против Украйна. Очаква се растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да доближи 3,7 % през 2022 година с помощта на стабилната интензивност в туризма, недвижимите парцели и услугите. Очаква се растежът да се забави до към 2 % през 2023 година, отразявайки по-строгите финансови условия, забавянето в Европа и отдръпването на политическата поддръжка ", се споделя в известието на МВФ.

От друга страна Изпълнителният орган на МВФ отбелязва, че общата инфлация се чака да доближи своя връх през идващите месеци и би трябвало да стартира да отстъпва през 2023 година, преди да се върне към задачата на централната банка от 3 % доникъде на 2024 година

" Движена от цените на храните и силата, инфлацията се увеличи и се разгръща на все по-широка основа. Очаква се общата инфлация да доближи своя връх през идващите месеци и да стартира да понижава през 2023 година, преди да се върне към задачата на централната банка от 3 % доникъде на 2024 година, защото интернационалните цени на суровините се стабилизират, фискалната и паричната политика се стягат, а растежът се забавя ", съобщи МВФ.

Бордът на МВФ също по този начин чака общественият дълг да спадне до към 64 % от Брутният вътрешен продукт през 2027 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР