Международният валутен фонд леко повиши прогнозите си за глобалния растеж

...
Международният валутен фонд леко повиши прогнозите си за глобалния растеж
Коментари Харесай

МВФ: Светът сега е по-добро място, но рискове дебнат от Украйна и Ел Ниньо

Международният валутен фонд леко увеличи прогнозите си за световния напредък за 2023 година, уповавайки се устойчивата икономическа интензивност през първото тримесечие на годината, само че предизвести, че непрекъснатите провокации утежняват средносрочната вероятност.

Глобалният заемодател съобщи, че в този момент предвижда напредък на световния действителен Брутният вътрешен продукт от 3% през 2023 година, което е с 0.2% повече от прогнозата му през април, само че остави вероятността си за 2024 година непроменена - също на 3%.

Прогнозата за напредък за 2023-2024 година остава много под междинната годишна стойност от 3.8%, следена през последните 20 година, значително заради по-слабото произвеждане в развитите стопански системи, и може да остане на това равнище с години, написа Ройтерс.

" На път сме, само че не сме излезли от гората ", сподели основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас в изявление за Ройтерс, отбелязвайки, че повишението се дължи основно на резултатите от първото тримесечие.

Нагоре, само че по-бавно

Той обаче означи, че през идващите пет години се чака доста закъснение по отношение на икономическото развиване на света преди пандемията от COVID-19.

Това е обвързвано и със застаряването на международното население, изключително в страни като Китай, Германия и Япония, сподели той. Новите технологии могат да покачат продуктивността през идващите години, само че това от своя страна може да бъде разрушително за пазарите на труда.

 Кристалина Георгиева: Инфлацията в Централна и Източна Европа ще се задържи много над задачите Кристалина Георгиева: Инфлацията в Централна и Източна Европа ще се задържи много над задачите

Перспективата е " като цяло постоянна " за нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи за 2023-2024 година, като се чака напредък от 4% през 2023 година и 4.1% през 2024 година, сподели МВФ. Но се отбелязва, че наличността на заеми е лимитирана и съществува риск дълговата рецесия да се популяризира в по-широка група от стопански системи.

Светът в този момент е на по-добро място, счита МВФ, откакто Световната здравна организация разгласи завършек на пандемията. Но " силите, които попречиха растежа през 2022 година, не престават да съществуват ", сподели МВФ, акцентирайки към момента високата инфлация, която подкопава покупателната дарба на семействата, по-високите лихвени проценти, които оскъпиха заемите, и по-ограничения достъп до кредитиране вследствие на банковото напрежение, което се появи през март.

Големите опасности

" Международната търговия и индикаторите за търсене и произвеждане сочат към по-нататъшна уязвимост ", споделя МВФ, отбелязвайки, че непотребните спестявания, насъбрани по време на пандемията, понижават в развитите стопански системи, изключително в Съединените щати, което допуска " по-тънък буфер за отбрана против шокове ".

Въздействието на по-високите лихвени проценти беше изключително явно в по-бедните страни, като докара до по-високи разноски по дълга и ограничи опцията за предпочитани вложения. В резултат на това загубите на произвеждане спрямо прогнозите преди пандемията остават огромни, изключително за най-бедните страни.

МВФ предвижда, че общата инфлация в международен мащаб ще спадне до 6.8% през 2023 година от 8.7% през 2022 година, само че че може да са нужни още години до момента в който тя се върне на равнищата, които да разрешат паричното стягане да завърши.

 Продоволствената неустановеност след прекратяването на зърнената договорка и високите лихви ще подкопаят развиването изключително в страните, които най-вече се нуждаят от него
© Reuters

Продоволствената неустановеност след прекратяването на зърнената договорка и високите лихви ще подкопаят развиването изключително в страните, които най-вече се нуждаят от него

Но предизвести, че инфлацията може да се увеличи, в случай че войната в Украйна се интезифицира, базирайки се на угриженост по отношение на отдръпването на Русия от самодейността за зърно в Черно море или в случай че по-екстремните температури, породени от " Ел Ниньо ", покачат цените на суровините. Това от своя страна може да провокира спомагателни покачвания на лихвите.

Как ще се развиват огромните

МВФ съобщи, че растежът на международната търговия е и ще доближи едвам 2% през 2023 година, преди да се увеличи до 3.7% през 2024 година Международната институция увеличи прогнозите си за Съединените щати , най -голямата стопанска система в света, като упованията за напредък са от 1.8% през 2023 година против 1.6% през април, защото пазарът на труда остава мощен.

Той остави прогнозата си за напредък в Китай , втората по величина стопанска система в света, непроменена на 5.2% през 2023 година и 4.5% през 2024 година Но предизвести, че възобновяване на Китай е едва и по-дълбоко стесняване в бранша на недвижимите парцели остава риск.

Фондът понижи вероятността си за Германия , която в този момент се предвижда да се свие с 0.3% през 2023 година по отношение на предстоящото стесняване от 0.1% през април, само че внезапно увеличи прогнозата си за Обединеното кралство , чиято стопанска система в този момент се чака да нарасне с 0.4% по отношение на прогноза за стесняване от 0.3% през април.

Страните от еврозоната се чака да отбележат растеж от 0.9% през 2023 година и 1.5% през 2024 година, и двете с 0.1 процентни пункта повече от април.

Растежът на Япония също беше ревизиран нагоре с 0,1 процентни пункта до 1,4% през 2023 година, само че МВФ остави прогнозата си за 2024 година непроменена на 1,0%.

 Явлението
© Reuters

Явлението " Ел Ниньо " ще усили въздействието на климатичните промени върху човечеството с по-експремни температури и естествени феномени, с чиито последици човечеството ще би трябвало да се оправя

Инфлацията продължава да натежава върху икономическата интензивност, сподели МВФ, добавяйки, че се чака Федералният запас на Съединени американски щати и Централната банка на Англия да покачат лихвите с повече от хипотетичното през април, преди да ги понижат през идната година.

В него се споделя, че централните банки би трябвало да останат фокусирани върху битката с инфлацията, укрепването на финансовия контрол и мониторинга на риска. Ако се появят спомагателни напрежения, страните би трябвало бързо да обезпечат ликвидност, се споделя в него.

Фондът също по този начин посъветва страните да изградят фискални буфери, с цел да се предпазят от по-нататъшни шокове и да обезпечат поддръжка за най-уязвимите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР