Международният панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито

...
Международният панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито
Коментари Харесай

Панаир на занаятите възражда габровския „сбор“

Международният панаир на обичайните занаяти в Етнографския музей навън /ЕМО/ „ Етър “ възражда остарялата традиция на Габровския „ общ брой “, провеждан към Петковден доникъде на ХІХ век.

 emo1

„ Света Петка е известна и уважавана българска светица. С нейния празник, отбелязван на 14 октомври, народът свързва края на стопанската активност и прибирането на реколтата. Този ден е първият от дванадесетте, през които зимата идва ”, изясняват музейни уредници.

Проучвателите на античните обичаи допълват, че на Петковден се прави първото зимно хоро. На него би трябвало да се заловят всички моми. То се назовава „ сглядно хоро ”, тъй като до момента в който момите играят, майките и бащите на ергените избират и утвърждават бъдещите си снахи. Вярва се, че мома заловила се на сглядно хоро, ще се задоми през годината.
„ В Габрово в интервала на Възраждането към Петковден се организира Панаир, който носи името „ общ брой ”. Обикновено е в интервала 14-26 октомври. Заради прословутата габровска спестовност обаче в средата на XIX век неговите функционалности мощно затихват, тъй като се счита, че по време на сбора хората вървят, губят си времето и „ харчат пари напразно да си купуват това и онова… ”. Това излиза наяве от извадка от протокол на Общината от 50-те години на XIX век. Провеждането му стопира, а габровските занаятчии стартират да носят за обмен продукцията си по панаири в прилежащите градове ”, описват етнографите.

 emo7

През 1990 година в Етнографския музей „ Етър ” се заражда концепцията да се възроди този „ общ брой ”. Целта му е да се подчертава върху ръчното занаятчийско произвеждане. Панаирът е първи с ясна идея, осъществен в музейна среда. Оказва се, че ЕМО „ Етър ” е най-подходящото място за реализацията на новия вид на остарялата габровска традиция. И защото в предишното този „ общ брой ” е към Петковден, експертите на музея поставят основите на Панаира на обичайните занаяти точно на този ден.

С годините провеждането му се измества през септември, поради туристическия сезон и климатичните условия. От 2003 година става Международен, а към организацията му се причисляват Министерство на културата и Община Габрово.
Международният панаир на обичайните занаяти в ЕМО „ Етър “ има поддръжката на медии, занаятчийски камари, туроператорски компании. Изработен е статут. На базата на насъбрания опит се развива и обогатява с провеждането на Майсторска конкуренция по сходство на облозите от предишното, фолклорна стратегия, възстановки, научна конференция и разнообразни демонстрации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР