Международният натиск върху Израел и Египет да допуснат помощ в

...
Международният натиск върху Израел и Египет да допуснат помощ в
Коментари Харесай

Израел е под натиск да допусне помощ в обсадената ивица Газа

Международният напън върху Израел и Египет да позволен помощ в Газа продължи да нараства в понеделник, а държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен усилва напъните за Съединени американски щати и други страни упорстват за отваряне на граничния пункт Рафах от Газа към Египет, с цел да могат задграничните жители да изоставен линията, която Израел не стопира да бомбардира, откогато бойците на " Хамас " нанесоха ненадейно тежък удар на територията на страната на 7 октомври.

В неделя Блинкен съобщи, че пропускателният пункт ще бъде отворен още веднъж и че Съединени американски щати работят с Израел, Египет и Организация на обединените нации, с цел да основат " механизъм, посредством който филантропичната помощ да бъде доставена и да стигне до хората, които се нуждаят от нея ". Няма контрактувано краткотрайно прекъсване на огъня Въпреки известията, че Рафах може да отвори порти в 9.00 ч. локално време в понеделник, дипломатите, работещи по въпроса, обявиха, че той не е проработил. От кабинета на израелския министър-председател и " Хамас " отхвърлиха известията, че е контрактувано краткотрайно преустановяване на огъня, с цел да се разреши доставянето на помощи в линията.

Двама министри от твърдолинейното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху също изрично отхвърлиха концепцията за отваряне на пропускателния пункт. " Нашият ангажимент е към фамилиите на убитите и отвлечените заложници - а не към убийците от " Хамас " и тези, които са им помагали ", съобщи енергийният министър Кац, представен от Financial Times.

Израел прекъсна доставките на електричество, вода, гориво и артикули за Газа и подреди на съвсем половината от 2.3-милионното население да напусне северната част на линията, защото нанася удари по цели там преди предстоящата сухопътна интервенция. Разселените хора " доста " надвишават 600 хиляди души, заяви филантропичната организация на Организация на обединените нации в неделя.
Реклама
Представители на службите за оказване на първа помощ предизвестиха, че филантропичните условия в Газа са достигнали сериозна точка, а Организация на обединените нации съобщи в неделя вечерта, че в границите на 24 часа лечебните заведения евентуално ще останат без гориво, което излага на " непосреден риск " живота на хиляди пациенти.
Още по тематиката
Филип Лазарини, началник на UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, разяснява в неделя, че организацията " към този момент не е в положение да дава филантропична помощ " и че " пред очите ни се разпростира невиждана филантропична злополука ". " Броят на хората, които търсят заслон в нашите учебни заведения и други обекти на UNRWA в южната част на страната, е безусловно непостижим и ние към този момент нямаме потенциал да се оправим с тях ", добави той.

Нарастващото принуждение провокира опасения, че боевете сред Израел и " Хамас " могат да прераснат в районен спор. През последните няколко дни бойци на придвижването " Хизбула " - подкрепяната от Иран милиция в Южен Ливан, и израелските сили няколко пъти водеха престрелки по границата, а на окупирания Западен бряг също се наблюдаваше вълна от принуждение.
Реклама
В понеделник Израел съобщи, че ще стартира да изтегля жителите на 28 града, които се намират на 2 км от границата с Ливан.

В неделя президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Иран да не подклажда напрежението сред " Хамас " и Израел, като в същото време съобщи, че би било " огромна неточност " Израел да окупира още веднъж Газа.

" Крайните детайли на " Хамас " не съставляват целия палестински народ. И мисля, че... би било неточност... Израел да окупира още веднъж Газа ", сподели Байдън в изявление за CBS, което е било записано в четвъртък. " Хамас " " би трябвало да бъде отстранена изцяло ", само че " би трябвало да има Палестинска власт " и " път към палестинска страна ", добави американският президент.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи в отговор, че Израел " няма интерес да окупира Газа или да остане в Газа ", само че настоя, че би трябвало да " заличи " " Хамас ". Той обаче не даде информация по какъв начин Израел планува да действа ръководството на анклава, откакто " Хамас " бъде надвит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР