Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест

...
Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест
Коментари Харесай

Престъпление срещу човечеството: МНС издаде заповеди за арест на двама руски военни командири

Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на двама високопоставени съветски военни, които са упрекнати в отговорност за ракетна акция, ориентирана към украинската енергийна инфраструктура сред октомври 2022 година и март 2023 година

Заповедите за арест са на генерал-лейтенант Сергей Иванович Кобилаш и адмирал Виктор Николаевич Соколов.

В изказване съдът твърди, " че има рационални учредения да се счита, че двамата обвинени носят отговорност за ракетни удари, осъществени от силите под тяхно командване против украинската енергийна инфраструктура от най-малко 10 октомври 2022 година до най-малко 9 март 2023 година "

" През този интервал от време се е водила хипотетична акция от удари против голям брой електроцентрали и подстанции, които са били осъществени от съветските въоръжени сили на голям брой места в Украйна ".

Съдът счита, че кампанията е била ориентирана " против гражданското население "  и че " има рационални учредения да се има вяра, че обвинените също по този начин носят отговорност за престъпление срещу човечеството ", както и " други безчовечен дейности " (…) умишлено причиняващи огромно страдалчество или съществено увреждане на тялото, или на психическото, или на физическото здраве ".

През 2000 година Русия подписа Римския статут, с който е установен МНС, само че в никакъв случай не ратифицира съглашението за участие. Тя официално отдръпна подписа си от учредителния правилник на МНС през 2016 година, ден откакто съдът разгласява отчет, класифициращ съветското анексиране на Крим като окупация.

Съдът към този момент е издал заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и съветската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова по отношение на насилственото депортиране на деца от Украйна в Русия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР