Международният индекс на наем от най-голямата платформа в Европа HousingAnywhere

...
Международният индекс на наем от най-голямата платформа в Европа HousingAnywhere
Коментари Харесай

Колко струва да наемем апартамент, студио или стая в Европа

Международният показател на наем от най-голямата платформа в Европа HousingAnywhere регистрира понижение на динамичността на наемните цени. През първото тримесечие на 2024 година показателят на наем се усили с 3,8%, което е с 2 процентни пункта по-малко, в сравнение с в края на 2023 година

Според типа на парцелите, цените на наем са записали 3,9% нарастване за жилища, 3,2% за стаи и 4,4% за студиа. Според Джорди Сийлман, изпълнителен шеф на Housinganyhwere, инфлацията продължава да оказва напън върху портфейлите на наемателите. Едновременно с това възходящите строителни разноски съставляват риск за проектите за създаване на нови жилища в градовете. „ Лидерите на промишлеността и политиците би трябвало да дадат приоритет на съдействието, с цел да подсигуряват навременното даване на проекти за разширение на доставките, защото справяне с дефицита на предложение е от решаващо значение за дейно облекчение на натиска на пазарите за наем на Европа в дълготраен проект “.

Според данните на проучването Амстердам и Рим резервират позициите си на двата града с най-високи цени за наем на жилища, като нарастването на наемите е било надлежно 0,1% и 2,6% за година. Торино и Валенсия пък регистрират максимален растеж на наемите на годишна база - надлежно с 37,5% и 33,3%, само че остават измежду европейските градове с най-ниски наеми – приблизително 1100 евро и 1400 евро. След доста нарастване на цените през 2023 година, Лисабон записва доста понижение на годишна база с 21,1%, което го прави деветият град с най-скъпи жилища в Европа, с наеми на 1700 евро. По отношение на цената на квадратен метър Париж остава водач с 42,7 евро на м2, следван от Мюнхен – с 33,4 евро.
 prian.ru prian.ru

 prian.ru prian.ru
При стаите чартърен се регистрира понижение на цените на тримесечие, въпреки и минимално. Германските и холандските градове преобладават в листата на градовете с най-скъпи стаи чартърен, като Париж е на осма позиция. В Утрехт покачването е най-голямо - с 26,4% на годишна база, Будапеща остава най-достъпният град за наемане на стая – със приблизително 330 евро. Валенсия и Атина са идващите най-достъпни градове, в които наемите са се вдигнали  за година надлежно със 7,1% и 14,3%.

Повишено търсене и скок в цените на парцелите у нас

Въпреки че към момента доминират в класацията, някои немски градове претърпяха спад на цените на студиата, като Щутгарт и Берлин с понижение надлежно 26,2% и 7,7%. И назад, някои италиански градове са очевидци на внезапно нарастване.
 prian.ru prian.ru
С растеж на наемите от 25% Болоня се подрежда на пето място в класацията за най-скъпи студиа чартърен. Рим заема деветата позиция, със междинен наем от 1200 евро и нарастване на годишна база от 20%. В Мадрид нарастването на годишната е с 13,7%, като последователно затваря разликата с цените в Барселона. Валенсия записва едно от най-високите нараствания на цените на наем на годишна база (23%), само че въпреки всичко предлага по -достъпни цени на наем (със междинен наем от 800 евро).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР