Международният филмов фестивал София филм фест е пред своето 27-о

...
Международният филмов фестивал София филм фест е пред своето 27-о
Коментари Харесай

Повелителят на горите открива 27-ия София филм фест

Международният кино фестивал " София филм фест " е пред своето 27-о издание. То ще бъде намерено на 16 март от 19 ч. в зала 1 на НДК с " Повелителят на горите " на именития немски режисьор Фолкер Шльондорф, притежател на " Оскар " и " Златна палма " в Кан. Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен способ, с който съумява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е почетен с различна Нобелова премия - наградата " Right Livelihood ". Ринаудо прокарва път освен към засаждането на разнородни дървесни типове, само че и към вярата. Той съумява да върне вярата и да обезпечи препитанието на локалните общности, като им дава способ за култивация, помагащ им да се развиват дълготрайно и стабилно. Филмът визира и световни значими тематики като климатичните промени, миграцията и междуполовото тъждество. 
В израз на съпричастност към идеята на Ринаудо, " София филм фест " ще посади своя гора. Основен сътрудник на фестивала в тази задача са жителите на София в лицето на Столичната община, осигуряваща пространството на бъдещата " Гора на " София филм фест ", и телекомуникационната компания Yettel. Началото на тази самодейност ще бъде директно след формалното разкриване на фестивала на 16 март. Като специфичен посетител, самият Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ. 
Специална ретроспектива на именития режисьор ще бъде показана в залата на Гьоте-институт и ще бъде осъществена в партньорство с немската културна институция. > Радослав Спасов получава Наградата на София
Радослав Спасов, СНИМКА (c) БОРЯНА ПАНДОВА
Едно от емблематичните имена в българското кино - операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов, ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. През март, по време на 27-ия " София филм фест ", той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на фамозния художник Георги Чапкънов-Чапа, който тази година също чества своя 80-и празник.
Радослав Спасов е роден на 14 юни 1943 година След като приключва операторско майсторство във ВГИК, Москва (1971), стартира да работи в Киноцентъра като помощник на Димо Коларов. През 70-те и 80-те години на предишния век той е зад камерата и съавтор на филмите на едни от най-големите ни режисьори, шедьоври в историята на българското кино - " Лачените обувки на незнайния боец ", " Закъде пътувате " и " А в този момент накъде " на Рангел Вълчанов, " Изпит ", " Авантаж " и " Мера съгласно мера " на Георги Дюлгеров, " Мъжки времена " и " Вилна зона " на Едуард Захариев, " Време разделно " на Людмил Стайков, както и на документални филми за Гена Димитрова, Нешка Робева и Христо Явашев-Кристо. 
През 1993 година Радослав Спасов дебютира като режисьор със " Сирна неделя ". Филмът е почетен с втората по значителност премия на фестивала в Котбус, Германия. А за 100-годишнината на киното е определен от Европейската кино академия за програмата " Локален воин " на форума в Гьотеборг, където са показани произведения от всички европейски страни.
За най-успешния си филм като режисьор - " Откраднати очи ", Радослав Спасов е отличен с премията на публиката в Палич, Сърбия и Черна гора (2005), а на международната премиера на кино лентата в състезанието в Москва Весела Казакова получава премията " Сребърен Св. Георги " за най-хубава женска роля. Следват филмите " Пеещите обувки " (специалната премия на журито " Сребърен Св. Георги " на Московския фестивал, 2016) и " Живи комини (с три награди от кинофестивала " Златна роза " през 2018 г.).> Два български кино лентата в интернационалния конкурс > Международният конкурс на СФФ за първи и втори игрални филми включва по традиция 12 заглавия от целия свят, които ще бъдат оценени от интернационално жури. И тази година в селекцията са включени два български кино лентата - " Добрият водач " и " Изкуството да падаш ".
" Добрият водач " - реж. Тонислав Христов, СНИМКИ " СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ "
Игралният пълнометражен дебют на Тонислав Христов " Добрият водач " пресъздава част от премеждията на таксиметровия водач Иван, който се пробва да поправи грешките от предишното - икономисва пари от курсове в курорта " Златни пясъци ", с цел да се върне при брачната половинка и сина си във Финландия.
Главните функции са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Амос Бротерус и други По сюжета на копродукцията сред Финландия, Швеция и България, представяна на " София мийтингс ", работят един от продуцентите на кино лентата - Каарле Ахо, Константин Божанов и режисьорът Тонислав Христов; оператор е Орлин Руевски, продуценти са Ахо и Кай Нордберг, а зад продукцията стоят фирмите Making Movies, Cinenic Film и Soul Food. Световната премиера на " Добрият водач " беше преди два месеца, в програмата на 62-рия МФФ Солун 2022, директно по-късно бе показан и на 32-рия МФФ в Котбус, а на 2, 3 и 4 февруари има прожекции в програмата на фестивала в Гьотеборг. 
" Изкуството да падаш " - реж. Орлин Милчев СНИМКИ " СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ "
Пълнометражният дебют на режисьора Орлин Милчев " Изкуството да падаш " бе показан в формалния конкурс " U18 Youth Film " на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията " Cinema of the World " на 21-вия МФФ в Дака; на 40-ия фестивал на българското игрално кино " Златна роза " бе почетен с премията за дебют в пълнометражното игрално кино. Историята наблюдава еволюцията на сдържаната, само че сензитивна 17-годишна Бори, която живее единствено с грижовния си дядо и с артистичната си, само че алкохолно подвластна майка. Израснала без татко, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Започва да тренира джудо и последователно осъзнава, че преди да се научи да побеждава другите, би трябвало да победи самата себе си. 
Сценарият на " Изкуството да падаш " е на Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор е Емил Христов, а в функциите са Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов и други Продуцент на кино лентата е Павлина Желева (Геополи ООД), копродуценти са Доли медия студио, Трансформърс и Кинолайт. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР