Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" - Перник 2019 ще

...
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" - Перник 2019 ще
Коментари Харесай

Рекорден брой участници на Сурва в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва " - Перник 2019 ще се организира от 25 до 27 януари в град Перник. Тази година над 7000 участници ще се включат в събитието, което е нов връх в историята на Фестивала.

„ През 2015 година със съдействието на Министерството на културата националният празник Сурова в Пернишко бе вписан в Представителния лист на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството. Но по-важното е, че този обичан в страната ни бит, част от българската фолклорна традиция, е вписан в сърцата на генерации българи. Наистина си заслужава да посетите град Перник и да преживеете магията на Сурва”, разгласи зам.-министърът на културата Румен Димитров по време на обичайна конференция в изложба „ Средец” във връзка идното 28-о издание на фестивала. В конференцията взеха присъединяване още кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева, шефът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

Кметът Церовска описа, че ритуалът „ Сурва” към този момент е излязъл и отвън България, като Фестивалът е показан посредством фотоизложба в Чикаго.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва " в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на обичайни национални игри и традиции с маски. Той разпространява достигнали до през днешния ден разновидности на антична ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си стратегия фестивалът е среща и конкуренция на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Фестивалът се провежда от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на интернационален. През 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 година по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон афишира Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се организира годишно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното спортно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната конкуренция вземат участие към 6 000 души в към 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на България и посетители от Европа, Азия и Африка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР