Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s (S&P )понижи суверенните кредитни

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s (S&P )понижи суверенните кредитни
Коментари Харесай

Китай разкритикува решението на S&P да намали кредитния рейтинг на страната

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s (S&P )понижи суверенните кредитни рейтинги на Китай въз основа на " неправилна " оценка за положението на китайската стопанска система и погрешна трактовка на капацитета й за развиване. Това се показва в официално съобщение на финансовото министерство на Китай, представено от международните организации.

Вчера S&P смъкна кредитните рейтинги на азиатския колос в национална и задгранична валута от АА- до А+ заради възходящия държавен дълг. Прогнозата по рейтинга й обаче бе нараснала от " отрицателна " на " постоянна ".

" Посочените от S&P проблеми като ускорено нарастване на заемите и дълговото задължение значително са тривиални разсъждения за настоящия стадий на развиване на китайската стопанска система. Такава позиция не взема под внимание особеностите на структурата на финансиране и на финансовия пазар в Китай, а също подценява и разноските на китайското държавно управление за повишение на благосъстоянието и натрупването на активи (от популацията - бел. ред.) ", се показва в официалното съобщение.

Вчерашната стъпка на S&P последва сходно решение на организация Мудис (Moody`s ) от май, която намали прогнозата си за способността на китайското държавно управление да изплаща задълженията си.

S&P чака Китай да поддържа резистентен стопански напредък през идните 3-4 години. Така съгласно организацията междинното годишно повишаване на действителния БВП на страната на човек от популацията ще остане на ниво над 4 % макар по-нататъшно закъснение на държавните вложения.

Междувременно през днешния ден S&P намали и оценката си за кредитоспособността на Хонконг, мотивирайки се с опасности, идващи от околните му връзки с Китай.

Така оценката на S&P за Хонконг от ААА към този момент е АА+. Експерти на рейтинговата организация означават, че Хонконг има добра икономическа вероятност, постоянни финансови запаси и надеждна парична политика, само че понижаването на рейтинга на Китай има негативно влияние върху Хонконг поради " мощните институционални и политически връзки " сред Китай и специфичния административен китайски регион.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР