Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Според Fitch София напредва "плавно" към еврозоната

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута BBB, като вероятността остава позитивна. " Оценката се дължи на постоянните външни и обществени финанси, благонадеждната политика за последователно присъединение към участие в еврозоната и вероятностите за резистентен напредък ", похвали се в известие за медиите Министерството на финансите. Преди дни Fitch предвижда, че България може да одобри еврото най-рано през януари 2023 г. 

Fitch чака българската стопанска система да реализира действителен растеж на Брутният вътрешен продукт приблизително от 3.3% в интервала 2019-2021 година Интересното е, че тази оценка е много по-ниска от прогнозата на Българска народна банка, която счита, че тази година растежът на Брутният вътрешен продукт ще е 3.7 на 100.

По-ниските равнища на приходите спрямо другите страни с подобен рейтинг, както и неподходящата демографска конструкция може да възпрепятстват растежа и да повлияят върху държавните финанси в дълготраен проект. Това може ненапълно да бъде обезщетено с положително потребление на еврофондовете, коментира Fitch.

Агенцията предвижда, че през идващите две години България ще реализира бюджетен остатък в размер на 0.2 % от Брутният вътрешен продукт, а през 2021 година държавният дълг ще понижава, като през 2021 година ще спадне до 17.9 % от Брутният вътрешен продукт, което е над два пъти по-ниско спрямо страните, които имат подобен рейтинг. Ако София допусне разхлабване на бюджетната дисциплинираност и внезапно нарастване на държавните отговорности, кредитният й рейтинг може да пострада, предизвестява Fitch. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР