Международната рейтингова агенция Fitch потвърди оложителния дългосрочен кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch потвърди оложителния дългосрочен кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди рейтинга ни. Посочи и рисковете

Международната рейтингова организация Fitch удостовери оложителния дълготраен кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’. Статистиката сочи, че се чака икономическият напредък на страната да се форсира до 4,7 % през 2021 година по отношение на оценката от 3 % през февруари, оповестяват от Министерството на финансите.

Възходящата проверка отразява възобновяване на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2021 година и предстоящото усилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският % на имунизация в България в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз равнище поражда някои негативни опасности, свързани с пандемията, само че съгласно организацията е малко евентуално управляващите да вкарат по-строги ограничаващи ограничения, които биха повлияли доста на икономическата интензивност в страната.

В средносрочен проект,  вложенията се чакат да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от главните бенефициенти от бюджета на Европейския съюз през идващите години. Анализаторите от Fitch имат вяра, че средствата по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) ще поддържат растежа на стопанската система, който е оценен на 3,9 % през 2022-2023 година.

Рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг (на начислена основа) на 5 % от Брутният вътрешен продукт през 2021  година Той е повлиян най-много от обвързваните с COVID-19 разноски. Очакванията са   дефицитът да се свие до 2 % през 2023 година, което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в страните със подобен рейтинг). Рейтинговата организация дефинира проекта за въвеждане на еврото през 2024 година като реален, а банковият бранш на страната  като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са прогрес към присъединението към еврозоната и възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система. До понижаването му пък може да се стигне при неподходящо развиване на политическата конюнктура в страната, което да понижи доверието в икономическото възобновяване. Сериозна пречка биха се оказали и продължителното повишаване на обществения дълг, материализирането на условни отговорности в салдото на държавния бюджет или по-слаби вероятности за напредък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР