Международната рейтингова агенция Фич смята, че най-ранната дата за въвеждането

...
Международната рейтингова агенция Фич смята, че най-ранната дата за въвеждането
Коментари Харесай

Фич: България може да влезе в еврозоната най-рано през 2023 г.

Международната рейтингова организация " Фич " счита, че най-ранната дата за въвеждането на еврото в България е януари 2023 година, а в Хърватия - година по-късно, само че в случай че се одобри, че двете страни ще покрият условия за участие в предверието на еврото - ERM II, а по-късно и по-широките критерии за конвергенция.

България публично започва процеса по присъединение към механизма ERM II през юли 2018 година, като оживление по въпроса може да се чака до края на 2019 година Хърватия последва България, изпращайки писмо за присъединение към ERM II при започване на юли 2019 година

Според " Фич " приемането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би било позитивно за тяхната платежоспособност.

" Фич " напомня, че въвеждането на еврото ще обвърже страните от района с паричната политика на ЕЦБ и ще им обезпечи средства за ликвидност за банките. Членството във валутния съюз ще докара до по-ниски транзакционни разноски и увеличени търговски и финансови потоци с останалата част от еврозоната, както и спомагателни благоприятни условия за външно финансиране за страни с финансови проблеми.

Според " Фич " има и опасности от участието като да вземем за пример несъразмерен приток на капитал и мощен дефлационен напън. Недостатък е и евентуалното обвързване на членките на еврозоната да дават на финансова поддръжка на други страни от валутния съюз при положение на рецесии и нужда от избавителни стратегии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР