Международната организация Репортери без граници заяви, че ако новият закон

...
Международната организация Репортери без граници заяви, че ако новият закон
Коментари Харесай

Репортери без граници реагира на скандален медиен закон в Черна гора

Международната организация " Репортери без граници " съобщи, че в случай че новият закон за медиите в Черна гора влезе в действие в настоящия си тип това ще бъде удар по свободата на словото в страната. Правозащитниците приканиха президента на страната Мило Джуканович да не подписва закона, написа БГНЕС.
Задължението на публицистите да разкриват източниците си на информация по искане на държавната прокуратура, което се съдържа в закона, би било съществено нарушаване на правото на дискретност на журналистическия източник, обявиха от " Репортери без граници ".
" Ако влезе в действие новият закон за медиите, това ще бъде нов удар върху свободата на медиите в Черна гора, която към този момент е на 105-о място в показателя за независимост на словото на " Репортери без граници ". Много обезпокоително е, че наподобява законът има политическа цел, вместо да усъвършенства медийната среда. Това е потвърдено от обстоятелството, че ръководещото болшинство го утвърди без общ политически консенсус (без поддръжката на опозицията) и този закон би трябвало да влезе в действие директно преди парламентарните избори, планувани за 30 август ", съобщи районният координатор на организацията за Европейския съюз и Балканите Павол Салай пред МИА.
" Следователно президентът на Черна гора не би трябвало да подписва закона и би трябвало да го върне на Народното събрание за ремонти ", сподели Салай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР