Международната кредитна агенция Fitch даде ключова финансова оценка за развитието

...
Международната кредитна агенция Fitch даде ключова финансова оценка за развитието
Коментари Харесай

Fitch даде изненадваща прогноза за изборите

Международната кредитна организация Fitch даде основна финансова оценка за развиването на стопанската система ни в навечерието на изборите като промени вероятността на BBB рейтинга ни от постоянна на позитивна. Макар това да не е повдигане на рейтинга, смяната в вероятността значи, че интернационалната финансова общественост утвърждава фискалната политика на кабинета и не чака разтърсвания в макроикономически проект през идващите месеци.

Кредитната организация, основана във Франкфурт, по едно и също време похвали кабинета, само че и опроверга социологическите прогнози за изборите. В същото време разгласи, че в огромна степен, позитивният знак се дължи на външни фактори – на предстоящото приемане на еврото и големите средства, които Европейската комисия е заделила за България.

Fitch ясно декларира в разбора си, че идната кредитна оценка, която се чака през втората половина на годината, може да бъде още веднъж увеличена единствено при осъществяване на проект за възобновяване, целящ интензивен напредък и догонващо равнище на приходите по отношение на тези от останалите европейски страни, както и при явен прогрес в присъединението към еврозоната, което ще докара до по-голямо доверие в България.

Период на политическа парализа, който ще понижи доверието в икономическото възобновяване и ще вкара популистки ограничения за повишаване на държавния дълг, ще подсигурява събаряне на рейтинга на страната.

Ето какво написа Fitch в разбора си за България:

Финансова нерешителност ни избави

Солидните външни финанси на България са рейтингова й мощ.

Според Fitch позитивната вероятност на България отразява обстоятелството, че кабинитетът е съумял да понижи макроикономическите опасности, произлизащи от пандемията, да продължи курса си към приемане на еврото, което се чака до януари 2024 година и е  туширал политическата неустойчивост от лятото на предходната година. Това е и повода организацията да върне позитивната вероятност, която бе дадена на България тъкмо преди година, само че бе отнета през есента. Според Fitch краткосрочните опасности, които са свързани с пандемията и несигурността от идните избори към този момент се компенсира значително с упованията от доста финансиране на вложения от Европейски Съюз (30 милиарда евро), както и от осъществяването на ангажиментта на България за макро и фискална непоклатимост поради включването на лв. във валутния механизъм ERM2.

Коригираната прогноза на Fitch за свиването на стопанската система ни през 2020 година е в размер едвам на 4% %, по отношение на предходните упования за 5.7%. Агенцията твърди, че това понижение ще е много под спада в стопанските системи на останалите страни със подобен рейтинг BBB, а точно -  6,9%. Добрите ни резултатите се дължат на стабилно ползване, посредством частично на ограниченията за фискална поддръжка. Ключови браншове в производството пък са били наранени по-малко заради по-леки ограничавания, в сравнение с в други страни от Европейски Съюз.

Агенцията отбелязва, че индикаторите за обществените финанси на България остават мощни с помощта на дългогодишна фискална нерешителност. Според Fitch бюджетният недостиг на 4% от Брутният вътрешен продукт се дължи най-много на по-ниските разноски за Covid-19, които са към 3% от Брутният вътрешен продукт. В същото време се отбелязва и заслугата на финансовото министерство за усъвършенствано събиране на налози, както и за реализиране на по-слабо стесняване на стопанската система спрямо предстоящото преди този момент.

Европарите - фактор за растежа

Fitch регистрира като уязвимост ниската степен на имунизация, тъй като счита, че това може да е фактор за по-слаба икономическа интензивност през 2021 година. Въпреки това чака интензивен напредък основно заради външни фактори - нараснало външно капиталово търсене след затихване на пандемията в Европа и асимилиране на средствата от Европейски Съюз.

Въпреки че продължава да се съмнява в потенциала на България да усвои толкоз огромен размер от средствата,  прогнозата й е за растеж на стопанската система ни от 3% през 2021 година и до 4-5% - през 2022-25 година

Забавяне на Плана за възобновяване

Fitch подлага на критика България, че проектите й за въстановяване още не са финализирани и по тази причина организацията не може да направи оценка на въздействието на парите от Европейски Съюз върху капацитета за напредък в дълготраен проект.

Според организацията усвояването на тези средства би трябвало да бъде ориентирано по този начин, че да увелили вложенията и продуктивността, както и да компенсира огромния ни минус- застаряващото популацията. По прогноза на Европейската комисия,  очаква се приблизително 12% спад на работната мощ през всяко от идващите три десетилетия (едно от най-силните спадове в ЕС).

Изпълнени условия за еврото

Fitch хвали финансистите, които дават отговор за приемането на еврото след влизането в ERMII през юли 2020 г като регистрира, че сега България дава отговор на всички критерии като се изключи ценовата непоклатимост. Нещо повече - Финансовите анализатори регистрират понижаване на показателя на цените от втората половина на 2020 година и - 0,4% през януари 2021 г, което снижава рисковете този пункт да е спънка да влезем в еврозоната.

Агенцията дава и висока оценка на Българска народна банка за метода за отбрана на банковия бранш. Той е ликвиден и капитализиран, а  качеството на активите остава като цяло устойчиво през по-голямата част от 2020 година Необслужваните заеми са били едвам 8,2% в края на 2020 година С приключването на мораториума се чака леко утежняване, само че секторът е добре позициониран и ще може да поеме такива загуби, изключително със засилени надзорни функционалности на Българска народна банка.

Слаби резултати за ГЕРБ и Българска социалистическа партия

Похвалите към макроикономическата и финансовата политика обаче внезапно контрастират със страхове от изборните резултати и опровергани прогнози на социолозите за мощни резултати на двете огромни партии.

Fitch предвижда фрагментиран парламент, образуван след избори, в които ще има релативно слаба поддръжка за двете съществени партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия.   

Агенцията предизвестява за огромна неустановеност по отношение на формата на идващото държавно управление и твърди, че главните тематики ще са свързани с проблеми с върховенството на закона, влошено качество на институциите и високо равнище на корупция. Агенцията планува дълготрайност при съставяне на новия кабинет, който ще е „ многопартийна коалиция “ и „ може да се окаже извънредно неустойчив “, само че в това време не счита, че това ще сътвори огромни опасности за икономическата политика или уговорката на България към Европейски Съюз.

Според организацията, идващото държавно управление незабавно ще бъде изправено пред напън за реализиране на политически, обществени и институционални промени, с цел да се избегнат обществени митинги, сходни на тези през лятото на 2020 година.

Прогноза - невисок недостиг, дребен дълг

Фич чака съотношението държавен дълг/БВП да нарасне до 25,2 % през 2021—22 година Ниската задлъжнялост, съчетана с удобни финансови условия и фискални запаси в размер на 8,6 милиарда лв. ни гарантират  към този момент макростабилност. Очаква се неизменен бюджетен недостиг през 2021 година Той, съгласно организацията, би трябвало да подкрепи новата власт да форсира растежа, да усили приходите и да организира структурни промени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР