Международната федерация за изследване на затлъстяването е публикувала свое проучване

...
Международната федерация за изследване на затлъстяването е публикувала свое проучване
Коментари Харесай

Хирург хвърли в ужас хората с ковид и наднормено тегло

Международната федерация за проучване на затлъстяването е разгласила свое изследване още при започване на пандемията от коронавирус, показващо, че наднорменото тегло усилва риска от гибел след ковид. В Европа, съгласно СЗО хората със затлъстяване са сред 30% и 80%. В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. Темата пред Българска национална телевизия разяснява проф. Пламен Стайков – едно от огромните имена в европейската метаболитна и бариатрична хирургия и медицински шеф на болница във Франкфурт, Германия.

Проф. Стайков разяснява каква е обстановката в Германия, където над 60% от популацията към този момент са имунизирани против ковид. По думите му, даже да са положителни, тези хора не боледуват тежко и не развиват затруднения. Приемаме пациенти, само че те не боледуват тежко и излизат здрави от болничното заведение, изясни проф. Стайков. Усложненията след имунизация са доста редки и хората взеха решение да се имунизират в точния момент - още през лятото, добави той.

Проф. Стайков изясни, че наднорменото тегло е един от най-рисковите фактори за инфектирани с COVID-19, като при хора с такова рискът от смъртен излаз е доста повишен - има 70% по-голяма възможност.

Проблемът със затлъстяването е доста огромен във всички страни, посочи проф. Стайков, а сред 80% и 90% от диабетиците са с наднормено тегло и затлъстяване.

В Германия българският хирург практикува оперативно лекуване на наднорменото тегло, посредством което диабетът изпада в ремисия. Има два вида интервенции - стомашна резекция за понижаване размера на стомаха или слагане на байпаси, което трансформира и функционалностите на черния дроб, освобождението на хормоните и се реализира ремисия на диабета.

В Германия това лекуване се поема от локалната здравна каса, до момента в който в България - не.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР