Международната агенция за енергетика (МАЕ) подобрява оценката си за ръста

...
Международната агенция за енергетика (МАЕ) подобрява оценката си за ръста
Коментари Харесай

Търсенето на петрол в света ще се увеличи с 12 % към 2040 г., прогнозира МАЕ


Международната организация за енергетика (МАЕ) усъвършенства оценката си за растежа на търсенето на нефт в света през 2040 г с 1,4 млн. барела дневно, спрямо миналогодишната прогноза, като упованието е индикаторът да се усили с 12 % до 104,9 млн. барела дневно, излиза наяве от базовият сюжет в годишната прогноза World Energy Outlook 2017 (WEO-2017).

Агенцията усъвършенства и оценката си за растежа на търсенето на нефт към 2025 година - с 2,1 млн. барела дневно повече от миналогодишната. От организацията чакат, че индикаторът ще се усили за този интервал със 7 % до 100,3 млн. барела дневно.

„ Понижението на търсенето на нефт в дълготрайна вероятност в страните с развита стопанска система ще бъде в огромна част обезщетено от растежа на търсенето в страните от Азиатско-Тихоокеанския район “, се споделя в прогнозата. От МАЕ означават да вземем за пример, че потреблението на нефт в Индия ще обезпечава съвсем половината от растежа на международното търсене на нефт към 2040 година Китай, както и страните от Африка и Близкия изток също ще са част от движещите сили за нарасналото търсене.

Нарастването на броя на електрическите автомобили в света ще стартира към 2025 година да оказва резултат и при потреблението на нефт. Така да вземем за пример, съгласно прогнозата на МАЕ, към 2040 година броят на електрическите автомобили ще доближи 280 млн., или 15 % от общият брой на коли в света, което надлежно ще докара до понижаване на потребността от съвсем 2,5 млн. барела нефт дневно. В този смисъл от организацията и не чакат пик на търсенето на нефт до 2040 година

Що се касае до предложенията на пазара на нефт, то той ще е на приблизително равнище на търсенето. Основен източник на повишаването на предложенията ще се дължи на страните отвън ОПЕК (до 2025 г,) като 80 % се пада на Съединени американски щати. Делът на ОПЕК на пазара на нефт към 2025 година ще падне до 41% от актуалните 43 %, само че ще се усили до 46% към 2040 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР