Международната агенция по енергията (МАЕ) заяви днес, че се опасява

...
Международната агенция по енергията (МАЕ) заяви днес, че се опасява
Коментари Харесай

МАЕ предупреждава за риск от световен „шок“ в предлагането на петрол

Международната организация по силата (МАЕ) съобщи през днешния ден, че се притеснява от сериозен удар по международното предложение на нефт вследствие на глобите против Русия поради нашествието й в Украйна, съобщи Франс прес. Агенцията намали прогнозите си за търсенето през 2022 година

" Перспективата за разтърсвания в огромни мащаби при съветското произвеждане заплашва да провокира международен потрес в предлагането на нефт ", показва в месечния си отчет организацията, която съветва развитите страни по енергийната им политика.

Войната в Украйна породи огромна неустойчивост на петролните пазари, където котировките приближиха рекордните си стойности (Брентът доближи 139,13 $ на 7 март), след което започнаха да спадат.

Русия е най-големият международен експортьор, с 8 милиона барела дневно недопечен нефт и рафинирани артикули, доставяни в целия свят.

Съединени американски щати и Англия вкараха ембарго за съветския нефт след нашествието в Украйна, само че енергийният бранш не е включен в европейските наказания. При все това МАЕ отбелязва, че доста петролни компании, търговски медиатори и банки сами взеха решение да се отдалечат от Русия.

Според организацията, допустимо е 3 милиона барела съветски нефт дневно да не бъдат разполагаем от април - размер, който може да се усили, в случай че глобите станат по-строги или в случай че публичното наказание на Русия стане по-мащабно.

Пред тези загуби, има малко признаци за увеличение на предлагането от Близкия изток или за значително преориентиране на комерсиалните потоци, отбелязва МАЕ.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, измежду които Русия, обединени в групата ОПЕК+, отхвърлят да усилят добива си, с цел да облекчат пазара, и се придържат към последователно месечно покачване от 400 000 барела дневно.

Според МАЕ иранският експорт би могъл да се усили с към 1 милион барела дневно за шест месеца, което не е задоволително, с цел да се компенсира съветският нефт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР