Международна награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2019г. за оперно изпълнителско и изобразително

...
Международна награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2019г. за оперно изпълнителско и изобразително
Коментари Харесай

Връчване на Международната награда „Никола Гюзелев”

Международна премия ‘’Никола Гюзелев’’ 2019г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство e учредена през 2016г. в Българска академия на науките във връзка 80-годишния празник на фамозния български оперен актьор и художник Маестро Никола Гюзелев.

Международна Награда ‘’Никола Гюзелев’’ е предопределена да значи достолепията на надарени оперни артисти и диригенти, както и надарени художници-сценографи, потвърдили с работата и достиженията си високо равнище на майсторство и гений и по този метод да разпространява активността, достиженията и гения им, в българския и в интернационалния културен живот.

Наградите ‘’Никола Гюзелев’’ и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото разпространение на българските гении и заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още позначимо подсилване позитивния образ на България в Европа и света. Наградата се връчва в границите на влиятелни певчески и културни конгреси на всеки две години, в страната и чужбина.

През 2019г. е нейното трето издание. Тази Награда, както и Фондацията носеща името на Никола Гюзелев има за съществена цел да съхранява и подхранва за бъдещите генерации паметта за огромния българин, човек и многообразен актьор Никола Гюзелев, да разпространява неговото изкуство, популяризирало България по целия свят и затвърдило по неоспорим метод Белкантото на световно равнище.

Да поддържа смисъла на приноса му в оперното изкуство и пеене на международно ниво. Наградата способства за популяризирането, развиването и достойното оценяване на музикално-оперното и певческото изкуство в целия културен свят.

Реализирането на тази премия поддържа и подкрепя културния продан сред България и целия музикален и културен свят, разпространява изкуството и културата на България по света, подкрепя професионалното развиване и рационализиране на надарени артисти, музиканти и актьори от България и други страни. Международната премия ‘’Никола Гюзелев’’, още от нейното основаване през септември 2016г. до през днешния ден, бе връчена на надарени и фамозни артисти, диригенти и сценографи, потвърдили достойното си място в интернационалния културен живот, с помощта на високите си професионални достижения и гений.

За реализиране процедурата на награждаването се създават знакови знаци с изцяло художествено оформление дружно с дипломи и аксесоарни първокласни кожени калъфи с надпис за генезис, всичко това, належащо, с цел да бъдат удостоени номинираните носители на Наградата ‘’Никола Гюзелев’’.

За номиниране и оферти за Международната Награда ``Никола Гюзелев`` за оперно изпълнителско и изобразително изкуство, Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ работи в съдействие с креативен съюзи, културни организации и изявени персони в България и отвън нея.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР