Международна група учени от Китай и Италия установи, че преди

...
Международна група учени от Китай и Италия установи, че преди
Коментари Харесай

Човечеството почти е изчезнало преди 800 хиляди години

Международна група учени от Китай и Италия откри, че преди към 800-900 хиляди години човечеството съвсем е изчезнало, защото са останали малко над хиляда души, които са поддържали човешката популация в продължение на хиляди години. Това се оповестява в публикация, оповестена в списание Science.


Изследователите са анализирали 3 154 модерни човешки генома, с цел да основат модел за прогнозиране на размера на човешката популация в предишното. Това им разрешило да открият така наречен резултат на гърлото на бутилката, при който генофондът на хората сериозно понижава, а по-късно се възвръща. Обикновено това води до промени в честотите на обособените генни разновидности, които са забележими за учените, само че новият способ FitCoal съумя да дефинира по кое време се е случило " гърлото на бутилката " от относително дребен брой геноми.

Оказва се, че ранните предшественици на индивида са се сблъскали с пагубно събитие на измиране, като единствено към 1280 индивида са поддържали човешката популация в продължение на 117 000 години, сред 930 000 и 813 000 години. Това време подхожда на забележителна хронологична празнота в наличните фосилни данни за Африка и Евразия.

Авторите допускат, че повода за това може да е световното изменение на климата.

Заледяването е довело до доста намаление на температурата, мощни суши и загуба на биоразнообразие, което е понижило количеството на наличните запаси, нужни за оцеляването на огромно човешко население. Впоследствие развиването на пожарите и удобните климатични промени може да са съдействали за бързото повишаване на популацията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР