Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки

...
Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки
Коментари Харесай

Астрономи разкриха тайна, свързана с геоложки структури на Плутон

Международен проучвателен екип разкри загадка, обвързвана с произхода на геоложки структури на повърхността на Плутон, заяви Физ.орг. Оказа се, че региона Томбо - изпълнена от азот с кристална конструкция област със сърцевидна форма, управлява ветровете и по този метод оказва въздействие върху релефа на планетата джудже.
През деня тънкият пласт лед се нагрява и се трансформира в газ, който се съдържа в атмосферата на Плутон дружно с въглеродния оксид и метана. Нощем газът кондензира назад в лед. Този цикъл кара газовата обвивка на Плутон да се реалокира на запад, т.е. по посока, която е противоположна на тази на въртенето на планетата към оста ѝ. Става въпрос за неповторим феномен, прочут като ретро ротация.

При това появилите се ветрове придвижват прахуляк и частици лед, формирайки тъмни линии в северните и северозападните региони. По мнението на експертите, сходна атмосфера няма на друго място в Слънчевата система, с изключение на може би на нептуновата луна Тритон.

Много от заледения азот на Плутон се намира в региона Томбо. Лявата ѝ част съставлява ледена завивка с дължина към 1000 км, ситуирана в равнината Спутник, а дясната е образувана от плата и ледници с огромно наличие на азот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР