Международен екип от учени съобщи, че е открил нов вирус,

...
Международен екип от учени съобщи, че е открил нов вирус,
Коментари Харесай

Учени открили нов вирус на дълбочина от 8900 метра

Международен екип от учени заяви, че е разкрил нов вирус, изолиран от седименти, донесени от дълбочина 8900 метра, заяви електронното издание Юрикалърт, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Става въпрос за бактериофаг - вирус, който поразява и се развъжда в бактерии. Това са най-разпространените форми на живот на планетата ни, настояват откриватели.

" Доколкото ни е известно, до момента този вирус е изолиран от най-голяма дълбочина в Световния океан ", споделя морският вирусолог Мин Ван, лекар на науките, от китайския Океански университет в Циндао.

Марианската котловина, най-дълбокото място на Земята, доближава съвсем 11 000 метра в най-ниската си точка на дъното на Тихия океан. Животът се резервира в дълбоката и студена мрачевина и " където има живот, можете да се обзаложите, че има и настоящи регулатори ", споделя специалистът. " В този случай - вируси ".

Новооткритият заразява бактерии от типа Halomonas, които постоянно се срещат в седименти от дълбоките морета и от хидротермалните извори - подводни формирания, сходни на гейзери, от които извира гореща геотермална вода.

Ван изясни, че анализът на генетичния материал от вируса е посочил съществуването на незнайно до момента семейство в дълбокия океан. Освен това експертите са получили нови данни за разнообразието, еволюцията и геномните характерности на дълбоководните фаги и и взаимоотношенията сред тях и така наречен гостоприемници.

При предходни проучвания експертите употребяват метагеномен разбор за проучване на вируси, които заразяват бактерии от разред Oceanospirallales, включващ Halomonas. За новото проучване екипът на Ван търси вируси в бактериални варианти, изолирани от техни сътрудници от същото китайско висше учебно заведение. Изследванията им са отдадени на микробния живот в рискови среди, в това число в полярни райони и в Марианската котловина.

Геномният разбор на новооткрития вирус, разпознат като vB_HmeY_H4907, демонстрира, че е необятно публикуван в океана и има сходна конструкция с тази на своя гостоприемник.

Морският вирусолог Мин Ван съобщи, че изследването насочва към нови въпроси и проучвателен области, фокусирани върху тактиките за оцеляване на вирусите в сурова, уединена среда - и по какъв начин еволюират взаимно с гостоприемниците си. Новият вирус е лизогенен, което значи, че той нападна и се развъжда в своя гостоприемник, само че нормално без да убива бактериалната клетка. При деленето й генетичен материал от вируса също се копира и популяризира.

В бъдещи изследвания, научният екип възнамерява да изследва молекулярния механизъм, който стои зад взаимоотношенията сред дълбоководните вируси и техните гостоприемници. Специалистите също по този начин търсят други нови вируси на рискови места, " което би асъдействало за разширение на разбирането ни " за тях, споделя Ван. Специалистът е на мнение, че " рисковите среди оферират оптимални вероятности за разкриване на нови вируси ".

Откритието на научния екип е показано в профилираното издание " Майкробайолъджи спектръм ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР