Международен екип от учени от Китай и Сингапур представи революционно

...
Международен екип от учени от Китай и Сингапур представи революционно
Коментари Харесай

Интелигентен текстил: бъдещето на модата – дрехи, които светят и говорят

Международен екип от учени от Китай и Сингапур показа революционно откритие в региона на текстилните технологии, което може да промени радикално концепцията за функционално облекло.

Специалистите са създали нов тип нишки, способни да преобразуват образни сигнали в цифрово предаване без потреблението на микрочипове и акумулатори, взаимодействайки с човешкото тяло.

Такова влакно проправя пътя за последващо потомство облекла, които могат да демонстрират цветове, шарки или известия, без да е належащо да се употребяват обичайните електронни устройства.

Сравнение сред електронен текстил въз основата на чип (А) и тъкан въз основата на интелигентни нишки (Б)

Ключов миг в проучването е създаването на влакно с три пласта:

Първият – вътрешност, която основава електромагнитно поле; Вторият – диелектричен пласт, който съхранява електромагнитната сила, получена от човешкото тяло; Третият – той дава отговор за визуализацията на електрическото поле.

Влакното улавя и употребява електромагнитната сила от околната среда, а човешкото тяло служи като самобитна верига.

Експериментите с пришиване на такива нишки към тъканите демонстрираха способността им да преобразуват електромагнитната сила от околната среда в радиовълни и забележима светлина. Това значи, че при досег до тялото, да вземем за пример до кожата кожата, влакното може да излъчва сигнали. Нещо повече, сигналите могат да бъдат програмирани за проявление на характерни сигнали.

Клавиатура от плат

По време на тестванията откривателите вграждат нишки в тениска и съумяват да предадат сигнал към процесор, който демонстрира известие върху тъканта. Учените са основали и клавиатура, която разрешава да се изпращат известия единствено с потупване по китката (по-горе).

Влакната в деяние

Откритието може да послужи за основа на бъдещо потомство интелигентни дрехи, които да обезпечат ново равнище на взаимоотношение сред технологиите и човешкото тяло. Учените виждат в своето откритие освен благоприятни условия за мода и връзка, само че и капацитет в региона на здравето и фитнеса, където такива облекла могат да оказват помощ за наблюдаване на здравето и физическата интензивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР