Международен екип от астрономи, ръководен от специалисти от Университета в

...
Международен екип от астрономи, ръководен от специалисти от Университета в
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-стария звезден куп във Вселената

Международен екип от астрономи, управителен от експерти от Университета в Кеймбридж, откри най-старата вселена, следена в миналото. Той е зародил преди повече от 13 милиарда години, когато Вселената е била единствено на 700 милиона години. Изследването е оповестено в научното списание.

Откритието е направено благодарение на галактическия телескоп " Джеймс Уеб “.

Както демонстрират наблюденията, процесите на звездообразуване в отворена система са спрели от дълго време. Астрономите считат, че раждането на нови звезди е прекратено заради разнообразни фактори, които са лишили клъстера от газ. Това може да се случи заради интензивността на свръхмасивна черна дупка или по други аргументи.

" Всичко наподобява се е случвало по-бързо и по-драматично в ранната Вселена и това евентуално визира и галактики, които са минали от формиране на звезди към инертност или изгубване “, изяснява космологът Тобиас Лусер, водещ създател на проучването.

Тъй като галактиката се намира доста надалеч от Земята, астрономите са я следили такава, каквато е била преди 13 милиарда години. Експертите не изключват, че системата може да се върне към живот и да стартира още веднъж да образува звезди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР