Международен екип от астрономи получи първото снимково доказателство за съществуването

...
Международен екип от астрономи получи първото снимково доказателство за съществуването
Коментари Харесай

Уникална новина за нашата Галактика. Какво хвана телескоп

Международен екип от астрономи получи първото снимково доказателство за съществуването на свръхмасивна черна дупка в сърцето на нашата вселена - Стрелец А*, три години откакто беше направена първата фотография на черна дупка в далечна вселена, оповестиха международните осведомителни организации.

Силуетът на черната дупка, прорязваща светещ диск от материя, припомня на черната дупка в далечната вселена М87, която е доста по-голяма от нашата. Учените от плана Телескоп за хоризонта на събитията виждат в това доказателство, че в основата на две системи с доста разнообразни размери работят едни и същи физични механизми.

" Мога да ви покажа изображението на черната дупка Sgr A* в центъра на галактиката ", разгласи шефът на плана Хуиб Ян Ван Лангевелде на конференция в Гархинг, Германия.

Технически не е допустимо да бъде забелязана черна дупка, тъй като е толкоз плътна и гравитационното й привличане е толкоз мощно, че даже светлината не може да се измъкне от нея.

Но можем да следим по какъв начин материята минава към нея, преди да бъде погълната.

" Имаме директни доказателства, че този обект е черна дупка ", изясни по-късно Сара Исаун от Центъра по астрофизика в Харвард, описвайки " облака от газ (около черната дупка), който излъчва радиовълни " и който са следили.

Черните дупки са звездни, когато са с масата на няколко слънца, и свръхмасивни, когато имат масата на милиони или милиарди слънца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР