Международен екип от астрофизици от Великобритания, Германия и Белгия откри

...
Международен екип от астрофизици от Великобритания, Германия и Белгия откри
Коментари Харесай

Откриха необичайно явление в слънчевата корона

Международен екип от астрофизици от Англия, Германия и Белгия откри незнайно до момента събитие в слънчевата корона, което може да изясни за какво горните пластове на атмосферата на Слънцето са по-горещи от повърхността му. Откритията са оповестени в списание Nature Communications.


Слънчевата корона е най-външната част на атмосферата, която в по-голямата си част е плазма. Предишни проучвания демонстрираха, че тя е хиляди пъти по-гореща от вътрешната част на нашата звезда. За да изследват евентуалния механизъм на нагряване, учените са нализирали данните, събрани от сондата Solar Orbiter на Европейската галактическа организация и обсерваторията Solar Dynamics на НАСА.

Известно е, че плазмата в слънчевата корона образува плътни структури - цикли - в по-ниските области на фотосферата. И двата уредаса отчели, че пукнатините на контурите вибрират като струни на китара. Вибрациите не отшумяват, което демонстрира съществуването на незнаен източник на сила.

Авторите на проучването допускат, че същият енергиен източник евентуално е виновен за извънредно високата температура в слънчевата корона. Според специалистите по-задълбоченото проучване на короналните осцилации може да разкрие главния източник на топлота, генерирана там./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР