Между 40% и 45%от учениците в област Русе са чували

...
Между 40% и 45%от учениците в област Русе са чували
Коментари Харесай

Между 40% и 45% от учениците в област Русе са чували за техни връстници, които употребяват наркотици

Между 40% и 45%от учениците в област Русе са чували за техни връстници, които използват опиати и знаят или са чували за лица, които оферират неразрешени субстанции. Този % е с към 2% - 3% по-висок за град Русе. 81% от далите отговор позитивно на този въпрос са възпитаници сред 8 и 11 клас. Това стана ясно от извършена през днешния ден среща в границите на самодейността „ Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ”, чийто абстрактен уредник е журналистът Румен Николаев, основен редактор на „ Акцент.БГ “. На срещата участваха представители на локалната и държавната власт, а също и на неправителствения бранш. Според регионалния шеф Данаил Ковачев самодейността провокира сериозен позитивен резултат, като това се дължи най-много на достъпността, по който е показана информацията измежду подрастващите. Той означи, че казусът не е единствено на територията на град Русе, само че разпространяването и използването на опиати измежду подрастващите се следи и в по-малки обитаеми места от региона. Ковачев показа, че организацията на ръководство на самодейността е доста лека и това разрешава безпроблемно маркиране на хрумвания, тяхното разискване и в следствие техническото им реализиране. Областният шеф бе безапелационен, че ще продължи да подкрепя по всевъзможен метод реализирането на сходни събития.

От своя страна началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ доктор Росица Георгиева уточни, че казусът с дрогата измежду учениците е прекомерно наболял в обществото ни и не би трябвало да остава отвън обсега на публичното внимание. „ Лесно се приказва за хубавите неща, които носят задоволство и наслада в всекидневието, само че мъчно приказваме за болката, казуса и бъдещето на нашите деца, когато те са застрашени да станат лесна жертва на приема на опиати “, сподели тя и показа, че всички в обществото се приказва единствено, когато има някакъв случай. Тя разясни, че постоянно се организират диалози с деца и родители за заплахата от дрогата и съобщи, че Русе е първият град в страната, където за повторно се реализира такава огромна анкета.

Румен Николаев уточни, че самодейността не е план, не се финансира, и не е акция, тъй като нейната цел е публичното внимание да бъде непрекъснато привлечено към предварителната защита и битката с опиатите и по този метод да се сведе до най-малко използването на дрога измежду подрастващите. „ Направеното не е значимо като резултат от някаква активност, а в противен случай значимо е, тъй като касае децата на Русе, родителите и цялото общество и най-много тези деца да порастват здрави и да водят логичен живот “, сподели идейният уредник и показа, че всичко действия се осъществят от напълно непринуден повод и предпочитание за осмисляне на казуса, който става все по-голям и по-сериозен. Той благодари на всички участници и на тези, които са изключително дейни. Сред тях са РУО, Регионалната здравна ревизия, Българския червен кръст, административният шеф на лечебни заведения „ Медика “ Алисе Муртезова, Община Русе и нейните структури като Превантивния информативен център по наркомании, а също и Общинския юношески дом, както и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Данните са част от огромно изследване, извършено в района през миналата година. Това е втората по рода си анкета, като този път тя е обхванала над 5400 възпитаници и повече от 4500 родители. За съпоставяне през 2022 година в първата анкета участваха близо 4300 възпитаници и 3138 родители. Сред главните заключения, които бяха показани са, че с помощта на множеството мероприятия, извършени в границите на „ Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ” от ден на ден възпитаници асоциират използването на дрога с отрицателни прекарвания и експанзия. Въпреки това към момента огромна част от тях се оказва, че не са задоволително осведомени за проблемите, до които водят психоактивните субстанции. Също по този начин с помощта на самодейността се следи спад с 1% каузи на учениците, които в миналото са употребявали наркотични субстанции. Освен това доста се е нараснал броят на възпитаници и родители, които са се срещнали и имат отношение към казуса с използването и злоупотребата на наркотични субстанции. За страдание по отношение на 2022 година с 8% са се нараснали учениците в град Русе, които са чували за лица, които оферират опиати. С 1% повече са интервюираните в регионалния център възпитаници, които са били очевидци на случай с техен връстник след приложимост на опиати съгласно данните за региона. Сега данните сочат, че 688 възпитаници или към 15% от учениците са се сблъсквали с сходен случай. Въпреки всичко за сериозността на казуса приказва и, че 9.45% от участвалите в изследването или общо 421 възпитаници са показали, че постоянно са употребявали наркотични субстанции през измината година. Спрямо разбора за 2022 година през 2023 година малко над 1% от учениците са показали, че използват постоянно марихуана. Независимо от този факт максимален измежду употребяваната от учениците дрога се пада на марихуаната – 32%. Употребата на амфетамини, екстази и опиати се усилва. От всички интервюирани 8% или 377 възпитаници са декларирали, че в миналото през живота си са употребили опиати. Половината от тях са пушили марихуана. С 3% се усилват учениците в град Русе, които през 2023 година използват постоянно наркотични субстанции. Сравнението е на база данни от 2022 година

Колкото до казуса с райския газ, 560 възпитаници или почти 12% от интервюираните са споделили, че са употребявали. 486 от тях са били в гимназиалния стадий на образованието си. Останалите 74 са били сред 5 и 7 клас.

Няма по какъв начин да не бъде маркирано, че към този момент над половината от интервюираните са дали отговор, че знаят къде да потърсят помощ, в случай че имат проблем с опиатите. Около 50% от интервюираните учениците са декларирали, че биха споделили с родителите си за проблем с дрогата. Същевременно 53% от родителите беседват постоянно с детето си беседват постоянно за заплахата от използването на опиати, а повече от 60% биха се присъединили персонално в дейностите по самодейността. 94% от родителите нямат съмнения, че детето им използва някакви опиати. Такова опасения изпитват към 4% от възрастните.

Данните от детайлния разбор бяха показани от специалисти от РЗИ – Русе и БЧК. От страна на Митницата в Русе обявиха, че през миналата година са задържали към 360 кг марихуана и настрана над 1000 кг. механически коноп. Заловените метаафетамини са към 4 кг.

От своя страна общинският консултант от ПП-ДБ в Русе и доктор в Университетска болница „ Канев “ доктор Петя Кашукеева съобщи, че с цел да може един проблем да стартира да се взема решение той първо би трябвало да се дефинира. „ Така ще разберем против какво се изправяме и какви са трендовете сега. Ситуацията постоянно се трансформира и ние би трябвало да се приспособяваме към нея “, показа доктор Кашукеева. Според нея самодейността е едно доста положително начало за справяне с все по-наболелия проблем с дрогата. Не на последно място тя означи, че е належащо да се приказва на понятен за подрастващите език, на език наличен за така наречен потомство Z, тъй като в противоположен случай няма по какъв начин да се стигне до тях.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР